• Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
    Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z wykorzystywania wielu warzyw, roślin strączkowych, ziół i aromatycznych przypraw. Jednym z przysmaków, który króluje w bliskowschodnim menu jest hummus – czyli pasta z cieciorki połączona z kremem sezamowym. Jej delikatny smak sprawdzi się podczas przyrządzania codziennych posiłków.
  • Kanapki z hummusem z bobu
    Bób wśród sezonowych warzyw to bez wątpienia król naszego menu na przełomie czerwca i lipca. Bogate w błonnik, magnez i żelazo, a także kwas foliowy ziarenka możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Mogą być głównym składnikiem nie tylko zdrowych sałatek, zup czy zapiekanek, ale też delikatnych past do smarowania pieczywa. Kanapki z pełnoziarnistego chleba tostowego z dodatkiem zielonego hummusu na bazie bobu to apetyczna propozycja na letnią przekąskę, zdrowe śniadanie lub podwieczorek.
  • Hummus
    Blogerka kulinarna Marta Dymek pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak zrobić hummus. Jakie składniki są potrzebne? Lepszy jest hummus domowy czy sklepowy? Wyjaśniła to w studiu programu prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" Katarzyna Bosacka. Powiedziała też, jakie zdrowotne właściwości ma to danie. Skąd popularność hummusu?
  • Naleśniki pełnoziarniste faszerowane paprykarzem zapieczone hummusem
    Ze szpinakiem, serem, cukrem, dżemem, warzywami, jabłkami czy mięsem – to wszystko już było i wielu z nas zdążyło znudzić. A przecież naleśniki to ogromny, kulinarny potencjał – przekonacie się o tym po wypróbowaniu naleśników w zdrowej odsłonie, opracowanych przez Piotra Kucharskiego - dobrze znanego z programu Dzień Dobry TVN. Jako że nazwisko zobowiązuje, nie potrzeba dalszej rekomendacji. Zdradzimy tylko, że polskie naleśniki, egzotyczny hummus i wegetariański paprykarz uzupełniają się zaskakująco doskonale.