jarmuż Zdrowa dawka wiedzy: leksykon warzyw liściastych, czyli co siedzi w zieleninie Ze względu na niską kaloryczność warzywa liściaste często kojarzą się z przysmakiem osób na diecie. Jednak z uwagi na bogactwo składników odżywczych, a także niezliczone możliwości przyrządzania, warto włączyć je do codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy to narażeni jesteśmy na spadki odporności. Polskie SUPERFOODS, czyli dlaczego warto sięgać po rodzime warzywa i owoce Superfoods to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. Super żywność naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze. Awokado, amarantus, buraki... Co jeszcze lubi wątroba? Polacy niewiele wiedzą o tym, jak ważna dla naszego zdrowia jest wątroba – twierdzą organizatorzy rozpoczynającej się kampanii edukacyjnej „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty”. Kampania ma zwiększyć świadomość Polaków na temat istotnej roli tego narządu. Reklama Jarmuż - warzywny bukiet witamin. Co z niego przygotowywać? - Ma więcej wapnia niż mleko, mnóstwo antyoksydantów - powiedziała o jarmużu dietetyk i alergolog dr Danuta Myłek. Jakie zawiera witaminy i kto powinien go jeść? 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie? Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017? Reklama Problem z nietrzymaniem moczu - co jeść, a czego unikać w diecie? Warto wiedzieć, które produkty wzmagają problem nietrzymania moczu, a które pomagają go pokonać. Warzywa nietypowe, bardzo zdrowe, cz. I: PRZEPIS na sałatkę z jarmużem Topinambur, jarmuż czy skorzonera to warzywa, których rzadko używa się w naszej kuchni. Warto je odkryć, żeby poznać nowe smaki i wzbogacić potrawy w składniki posiadające doskonałe walory odżywcze. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, przedstawia przykładowe przepisy z nietypowymi warzywami. Bezgłowa kapusta odmładza i chroni przed rakiem Nadal pozostaje stosunkowo mało popularnym warzywem. A szkoda. Bo jarmuż jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Obfituje w wiele składników odżywczych i chroniących przed chorobami. Zgłoś błąd na stronie Drukuj Zapisz się na newsletter Obserwuj na Facebooku Przejdź do strony głównej