• Znów waga poszła w górę? Może to przez... bakterię?
    Dlaczego niektórzy jedzą dużo, a nie tyją? I dlaczego inni przybierają na wadze, choć rzadko zaglądają do lodówki? Zdaniem naukowców może odpowiadać za to pewna bakteria.
  • Probiotyki mogą mieć wpływ na skład i funkcję mikroflory jelit zdrowych osób
    Mikroflora jelitowa to ważny organ ludzkiego organizmu. Zaburzenia w jej składzie mogą przyczyniać się do rozwoju wielu schorzeń, nie tylko układu pokarmowego, ale nawet mózgu. Dlatego powinniśmy o nią dbać już od urodzenia - podkreślają eksperci.
  • Jogurt może być wykorzystywany w leczeniu ran nabłonka jelit?
    Bakterie probiotyczne, które znajdziemy między innymi w jogurtach, zasłynęły już swoim dobroczynnym wpływem na odporność oraz metabolizm organizmu. Według najnowszych badań sprzyjają również gojeniu nabłonka jelit.