karp Smaczny barszcz, idealne pierogi i karp. Oto TRIKI mistrza kuchni Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez barszczu, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jak oskrobać karpia, by nie „pokaleczyć” ryby? Czego dodać do ciasta na pierogi, by było elastyczne i cienkie i w czym wymoczyć śledzia, by był biały i lśniący? Oto przedświąteczne triki Tomasza Strzelczyka, kucharza i autora bloga oddajfartucha.pl. Ile planujemy w tym roku wydać na święta Bożego Narodzenia? SONDAŻ DGP i RMF FM W takich kategoriach jak ryby, nabiał, pieczywo ceny są średnio o kilkadziesiąt procent wyższe niż przed rokiem. Karp bez ości, barszcz na domowym zakwasie. Triki na wigilijne dania [ROZMOWA] Jak usmażyć karpia, by nie miał ości? Czy do ciasta na pierogi rzeczywiście trzeba dodać masła albo oleju? Co jest tajemnicą dobrej zupy rybnej? Triki na wigilijne potrawy zdradza nam kucharz Grzegorz Łapanowski. Reklama Koniec taniego karpia. Ekspert: Niech Kowalski nie liczy, że kupi rybę w Wigilię "W tym roku ceny karpi są wysokie, a podaż mniejsza niż w ostatnich latach" - poinformował prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański. Obecnie żywe karpie są sprzedawane w hurcie przez gospodarstwa rybackie w cenie 12-13 zł za kg. Co zamiast karpia na wigilijny stół? Dietetyczka podpowiada Dietetyczka podpowiedziała, jakie ryby kupić i jak je przyrządzić. Reklama Święta w II RP. "Bombki na choince, jako niemiecki wymysł, były zakazane" Na choince nie wieszano bombek, bo uważano je za „pachnące obcą kulturą”, na stole królowały ryby, w co najmniej trzech odsłonach, a przed świątecznym czasem spędzanym z rodziną, panowie ruszali na „śledziki”. Te trwały nie jeden, a kilka dni, bo jak tłumaczyli ich uczestnicy chodziło o to, by nie przeszkadzać paniom domu w bożonarodzeniowych przygotowaniach. Jak wyglądały święta w II RP? Karp wzmacnia stawy. Ma dużo kolagenu, a jest lekkostrawny Wśród ryb karp przoduje, jeśli chodzi o zawartość kolagenu. Karp jest też lekkostrawny - inne produkty zwierzęce o dużej zawartości kolagenu zwykle są ciężkostrawne – mówi technolog żywności dr hab. inż. Joanna Tkaczewska. Na dodatek tłuszcze zawarte w tej rybie wpływają pozytywnie na odchudzanie. Sojka: Wyścig szczurów trochę zelżał [ROZMOWA MAZURKA] Masz rację, to był bardzo trudny rok, ale ja dostrzegam pozytywy. Może ten cały wyścig szczurów, nawet bez naszej woli, trochę zelżał? – mówi Stanisław Sojka w rozmowie z Robertem Mazurkiem/ Świąteczne triki na karpia i śledzia. Co zrobić żeby dało się zjeść? [WIDEO] Wigilijny karp ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Czy to prawda, że śmierdzi mułem i jest niezjadliwy? – Dobre pochodzenie ryby będzie gwarantować soczystość i smak mięsa. Podobnie, jak marynata – mówi Tomasz Królikowski, szef kuchni. Zabijał karpie gilotyną. W sądzie specjalista wypowie się czy ryby czuły ból i strach Ichtiolog ma odpowiedzieć m.in. na pytanie, czy karpie odczuwają ból i strach - zdecydował w poniedziałek Sąd Okręgowy w Kaliszu, rozpatrujący apelację od wyroku trzech miesięcy dla 59-latka gilotynującego ryby bez ogłuszania. Odwołanie wniosła Fundacja Viva!, która domaga się roku więzienia. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej