• Domowe konfitury
    Zapasy na zimę przygotowuje co druga rodzina. Wśród gospodarstw domowych liczących ponad pięć osób wskaźnik ten wzrasta do 84 proc. Motywuje ich przede wszystkim możliwość oszczędzania i zdrowego odżywiania. Ci, którzy przetworów nie robią, wskazują, że główną przyczyną jest brak czasu i możliwość znalezienia tańszych odpowiedników w sklepie.
  • Konfitury śliwkowe
    Nie musimy już robić zapasów ze skarbów, którymi przyroda obsypuje nas każdego sezonu. Półki sklepowe pełne są słoików z owocami i warzywami. Ale nigdy nic nie będzie miało tak wspaniałego smaku, jak przetwory własnoręcznie przygotowane i doprawione po swojemu. A czy może być na przykład lepszy prezent niż własnoręcznie przygotowana konfitura?
  • Jeżyna to jeden z najstarszych i najbardziej powszechnych owoców. W dawnej kuchni polskiej jeżyny były często wykorzystywanym składnikiem dań i deserów i choć dziś zostały nieco zapomniane, warto wykorzystywać ich wspaniały smak i bogate wartości odżywcze.
  • Gadżety wykonane metodą "zrób to sam" sprawdzają się równie dobrze, co te sklepowe... Z tą różnicą, że dostarczają znacznie wiecej frajdy
    Nawet najbardziej namiętny związek może się w końcu spotkać z sypialnianą nudą. Nie ulegaj jej, ale wysil wyobraźnię. Na pewno zaraz pojawi się lawina pomysłów. Zabawki? Czemu nie! Podpowiemy ci, co wykorzystać, aby urozmaicić łóżkową monotonię.
  • Czereśnie to smaczne i zdrowe owoce, które nadają się również do przetworów.
    Wśród owoców cieszących się największym powodzeniem podczas przyrządzania przetworów królują jabłka, wiśnie, maliny czy truskawki. Powszechnie dostępna w Polsce czereśnia jest w tym zakresie niesłusznie pomijana. Tymczasem owoc ten jest nie tylko zdrowy, ale i świetnie smakuje w formie dżemu czy kompotu.