konserwanty Uwaga na wiosenne warzywa. "Mogą być nawożone konserwantami" Na straganach sprzedawcy oferują już pierwsze wiosenne warzywa. Eksperci ostrzegają jednak, że część tych ofert to zwykłe oszustwo, a nawożone konserwantami szklarniowe produkty mogą nam tylko zaszkodzić. Cierpisz na migrenę? Uważaj na dietę Ciągłe bóle głowy to jedne z bardziej powszechnych dziś chorób cywilizacyjnych. Ich przyczyn najczęściej doszukujemy się w stresującym trybie życia, natomiast rzadko wiążemy je z codzienną dietą. Nie wiemy, że duża ilość przyjmowanych substancji konserwujących, które są zawarte w wielu produktach, przyczynia się m.in. do nasilenia ataków migren. Uwaga na konserwanty w jedzeniu dla dzieci! Oto, co mogą powodować Dzieci, które spożywają produkty z dużą ilością konserwantów, stają się niespokojne i marudne. Mogą też mieć problemy z zasypianiem. Konserwanty są szczególnie groźne dla dzieci z zespołem ADHD, bo jeszcze bardziej je pobudzają. Szkodliwe substancje można wypłukać z organizmu wraz z moczem w czasie od 4 do 12 godzin, pod warunkiem że dziecko będzie spożywało dużo płynów. Reklama Konserwanty niebezpieczne dla alergików Wiosna i lato to trudny okres dla wszystkich alergików. Katar, wysypka skórna i swędzenie mogą dodatkowo nasilić się jeśli nie zadbamy odpowiednio o naszą dietę. Sprawdźmy więc produkty, które spożywamy na co dzień. Jeśli w ich składzie występują konserwanty - zastąpmy je produktami bez substancji konserwujących. Konserwanty mogą wypływać bowiem na nasilenie objawów alergii. Czy mamy tolerują konserwanty? 91 proc. mam deklaruje, że podczas zakupów stara się unikać produktów zawierających substancje konserwujące. Mimo tej deklaracji, niepokojący jest fakt, że aż 53 proc. z nich przyznaje, że podałoby swojemu dziecku produkt z konserwantami, a blisko połowa nie pamiętała o sprawdzeniu składu produktu, gdy ostatnio kupowała wodę smakową. Reklama Nadają kolor, zapach, smak... Czym są E dodatki? Warto dokładnie studiować skład produktów, zanim je kupimy i zjemy. Na etykietach często znajdujemy literę "E" z różnymi cyframi. Co może oznaczać? Robisz grilla? Uważaj na takie kiełbasy! Majówka i grillowe szaleństwo to pełen „wypas” dla amatorów kiełbaski z rusztu – jak również radość dla nieuczciwych producentów wędlin. W twojej ulubionej grillowanej kiełbasce może czaić się prawdzie śmietnisko mięsnych odpadów oraz chemicznych dodatków. Sprawdź, jak unikać takich oszukanych „smakołyków”! Ekokosmetyki - moda na naturalność trwa! I kosztuje... Ostateczna cena, jaką klient płaci za produkt, jest wypadkową wielu składników, ale i mody. Na „naturalność” moda trwa od wielu lat Ekologiczne, konwencjonalne... Czym się różnią? Oto nowe trendy w kosmetykach! W branży kosmetyki naturalnej popularnością cieszy się hasło: Nie nakładaj na skórę tego, czego nie odważysz się zjeść. Skóra jest bowiem naszym największym organem. Pyszne parówki? Sprawdź, jakie jesz w nich świństwa! Szybkie w przygotowaniu i smaczne. Apetyt na nie przejdzie, gdy przeczytamy skład tych smakołyków... Parówki to często zbiorowisko dietetycznych „śmieci”. Nieapetyczne części ciał zwierząt, niebezpieczne chemikalia… Sprawdź, co zjadasz w parówkach i które z tych produktów są najbezpieczniejsze! Reklama poprzednia następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej