kuchnia wegetariańska Polskie stoły "roślinnieją", ale transformacja nie jest łatwa... Wyniki BADANIA Co drugi Polak przynajmniej raz w życiu próbował zrezygnować z jedzenia mięsa i przejść na dietę wegetariańską bądź wegańską - wynika z badań agencji badawczej Insight Lab, przeprowadzonych na zlecenie Pyszne.pl. Aż 12% ankietowanych zadeklarowało, że nie je mięsa bądź wszelkich produktów odzwierzęcych. Co więcej, potrawy wegetariańskie stanowiły w 2022 roku 17% wszystkich zamówień w serwisie. Roślinna transformacja postępuje, jednak nie przychodzi nam tak łatwo. W tej kwestii nie odstajemy od reszty Europy. Oto jak Polacy podchodzą obecnie do jedzenia mięsa Polacy w coraz większej liczbie ograniczają lub zupełnie rezygnują ze spożycia mięsa – podobnie jak reszta Europy. W 2019 r. odsetek Polaków będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej wynosił 8,4 proc. – wynika z raportu PIE. Kotlet z ogródka to złoto? Oto, co badania mówią na temat właściwości tzw. mięsa roślinnego Burgery, mielone kotlety, nawet kurczaki czy krewetki - te i inne przysmaki robi się już dzisiaj z roślin i na świecie stają się one coraz popularniejsze. Jak pokazują badania, takie frykasy mają wiele zalet i to nie tylko smakowych, choć warto sprawdzać ich skład. Reklama W poszukiwaniu nowych smaków: PRZEPIS niebanalną sałatkę Sierpień obfituje także w najlepsze, soczyste i pełne smaku ogórki gruntowe. Warzywo to kryje w sobie również wiele minerałów, m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i sód. Ogórki oraz bakłażany świetnie komponują się w sałatkach. Zobaczcie, jak efektownie połączyć je w smaczną całość. PRZEPIS na sałatkę w stylu Cezar z wegańskimi nuggetsami. Letnia lekkość smaku! Letnie popołudnia i wieczory nastrajają do spotkań przy grillu, na którym coraz częściej zamiast kiełbaski i karkówki goszczą lekkie warzywne dania. Wypróbuj przepis na jedno z nich. Reklama Co 5 Polak uważa, że dieta roślinna jest niekorzystna dla zdrowia. Dietetyk komentuje... Jak wynika z najnowszego badania Fundacji ProVeg [1], już co drugi Polak ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, a 65% uważa, że dieta roślinna jest modna. Jesteśmy świadomi, że bardziej roślinna dieta może przynieść wiele korzystnych skutków dla środowiska, będąc przy tym smaczna i satysfakcjonująca. Jednocześnie, mimo rosnącej popularności wciąż funkcjonuje wiele mitów dotyczących jej wpływu na zdrowie. Czy dieta roślinna jest odpowiednia dla dzieci, kobiet w ciąży? Czy dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych? Na te i wiele innych pytań odpowiada dietetyczka Joanną Lotkowską. PRZEPIS na pierożki spanakopita z serem Aldamer. Pysznie grecki smak i niewiele roboty! Nie wszystkie wyśmienicie smakujące i oryginalne dania wymagają dużego nakładu pracy - na przykład to, na które przepis znajdziecie poniżej. PRZEPIS na makaron orecchiette z brokułami i serem. Zasmakuje nawet zatwardziałym fanom schabowego! Dania bezmięsne zyskują coraz większą popularność. To z naszego dzisiejszego przepisu to dowód, że posiłki wegetariańskie wcale nie muszą być mniej smaczne od tych z mięsem! PRZEPIS na risotto z pieczarkami. Bezmięsne, ale smaczne i wartościowe! 20 marca, ostatnio dzień kalendarzowej zimy, to równocześnie Międzynarodowy Dzień bez mięsa. To dobry moment, by uświadomić sobie, że coraz większa liczba Polaków celebruje to święto przez cały rok i również przygotować również przygotować jarskie danie. Z raportu „Atlas mięsa 2022” wynika, że 44%. ankietowanych spożywa coraz mniej mięsa, a 8% deklaruje, że stosuje diety bezmięsne – wegetariańską lub wegańską. W każdej chwili warto spróbować czegoś smacznego i bezmięsnego! Przedstawiamy ciekawy przepis na takie danie. Zdrowsza i modniejsza, ale mniej smaczna. Zbadano, co Polacy myślą o kuchni wegańskiej Z okazji tegorocznej edycji Vegenuary - ogólnoświatowej inicjatywy zachęcającej do sięgania po wegańskie jedzenie - Pyszne.pl przeprowadziło badanie "Polacy o kuchni wegańskiej 2022". Na ile aktualna jest nasza wiedza o jedzeniu roślinnym? Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej