• Zielone smoothie
    Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy, bo szczególnie zależy nam na szczupłej sylwetce i zdrowym wyglądzie. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie są najświeższe, bogate w liczne witaminy i minerały. Jednym z warzyw, które sprzyja byciu fit, są brokuły!
  • Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
    Zapewne większości z nas owsianka kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa - biała, gęsta i rozgotowana papka, która nie miała żadnego smaku, a którą byliśmy karmieni rzekomo dla naszego dobra. Na szczęście te czasy dawno minęły! Obecnie płatki owsiane wracają do łask przechodząc prawdziwy renesans. To ulubiony produkt znanych osób oraz sportowców, którzy chętnie włączają je do codziennej diety. Na swoich blogach opisują ich cenne właściwości oraz dzielą się przepisami. „Owsianka” stała się trendy! Bogactwo dodatków - bakalie, orzechy, sezonowe lub suszone owoce, dają nam możliwość stworzenia wyjątkowych i zaskakujących kompozycji smakowych. Każdy może znaleźć idealne dla siebie połączenie, które zaspokoi jego podniebienie. Owsiankę możemy serwować na wiele sposobów, zarówno tradycyjnie na słodko, jak i wytrawnie. Dlaczego warto ją jeść? Zapytaliśmy ekspertów marki Secret Family Melvit.
  • Kura wysiadująca jajka
    Jajko – nieodłączny element zbliżających się Świąt, a jednocześnie głęboko zakorzeniony symbol życia, odrodzenia, nowości.... Zanim zaopatrzysz się w nie przed Wielkanocą, warto poznać znaczenie symboli, którymi są znakowane.
  • Makaron a’la Buccaneer
    Zgodnie z obietnicą kontynuujemy cykl przepisów na walentynkową kolację.
  • Pieczone jabłka z bakaliami
    Choć bezśnieżna, to jednak trwa zima. Dni krótkie, aura jest pochmurna, a nawet deszczowa, na nadmiar słońca nie możemy narzekać. Wielu z nas najchętniej przeczekałoby tą porę pod ciepłym kocem z jakimś pysznym smakołykiem na otuchę.
  • Zupa fasolowa
    Jesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.
  • Kuchnia izraelska
    Lekka, zdrowa i niezwykle bogata, taka jest kuchnia izraelska, która na świecie kojarzona jest głównie z koszernością. To jednak oryginalna mieszanka kuchni wszystkich kontynentów, pełna orientalnych smaków, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw.
  • Kobieta jedząca sałatkę
    Sałatka grecka stała się takim samym symbolem jak amerykański hamburger czy hot dog. Można ją zjeść praktycznie wszędzie. Niestety, mało kto wie, że to, co w menu nazywa się grecką sałatką, w rzeczywistości nią nie jest, wyjaśnia restaurator Theofilos Vafidis.