• Kurkuma
    Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina...
  • Superfoods 2017
    Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
  • Kubek z napojem
    Jak przygotować koktajl z korzeniem kurkumy? Jakie składniki są potrzebne? Przepis i wykonanie krok po kroku w "Dzień Dobry TVN".
  • Kurkuma
    - Kurkuma jest naszą bronią na przeziębienia - twierdzi Agnieszka Cegielska, dyplomowany coach zdrowia i zdrowego stylu życia. Z czym dobrze jest łączyć kurkumę? Jaką zdrowotną miksturę przygotowała Cegielska?
  • Kurkuma
    Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do regeneracji. Do substancji tych należą m.in. tłuszcze nasycone i polifenole, m.in. kurkumina. Obecnie trwają prace nad zastosowaniem polifenoli w terapii i profilaktyce nowotworów i choroby Alzheimera.
  • Naturalne sposoby na dolegliwości jamy ustnej
    Czy wiesz, że dzięki kurkumie możesz uniknąć problemów z dziąsłami, cynamon pomoże ograniczyć ilość ubytków, a tajemnicze zioło Indian wesprze cię w walce z groźnymi bakteriami?
  • Kurkuma
    Naturalne przyprawy obfitują w przeciwutleniacze, które mają udowodniony dobroczynny wpływ na zdrowie. Spośród nich uczeni wytypowali jedną o cudownych właściwościach. To kurkuma.
  • Zioła i przyprawy
    Z dobrodziejstw natury warto korzystać nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak. Aromatyczne zioła i przyprawy, które wykorzystujemy do urozmaicenia potraw, mają wiele właściwości prozdrowotnych. To prawdziwi sprzymierzeńcy dobrego samopoczucia i pięknego wyglądu. Eksperci marki Appetita zdradzają ich sekrety.
  • Kurkuma
    Z pewnością używasz jej w kuchni, może nawet dość często, jeśli lubisz wschodnią kuchnię. Teraz okazuje się, że ta popularna przyprawa pomaga w leczeniu mózgu, uruchamiając jego zdolności do samonaprawy. Naukowcy twierdzą, że kurkuma, czyli sproszkowany korzeń szafranu indyjskiego i główny składnik curry to przyszłość medycyny.
  • Kurkuma chroni przed rakiem
    Nie tylko wzbogaca smak dań. Ma także niewiarygodne działanie lecznicze. Naukowcy z Oregon State University wykazali, że podnosi odporność na choroby zakaźne i zapobiega rozwojowi raka. Musisz mieć ją w swojej kuchni!