kwas DHA Poprawiają koncentrację, zmniejszają impulsywność u nastolatków: kwasy DHA i ALA Zawarty w tłustych rybach kwas dokozaheksaenowy (DHA) poprawia zdolność koncentracji u nastolatków, a kwas alfa-linolenowy (ALA), występujący w produktach roślinnych, wpływa na zmniejszenie impulsywności – informują hiszpańscy badacze z instytutu ISGlobal w Barcelonie. Pięć składników dla zdrowia od pierwszych dni życia Podczas tegorocznej Konferencji „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości”, prof. Tomasz Paszkowski mówił o roli położnika, która nie ogranicza się wyłącznie do przyjęcia na świat zdrowego noworodka. Do jego zadań należą również działania z dziedziny profilaktyki schorzeń psychofizycznych u dziecka w późniejszym wieku, realizowane poprzez edukację w zakresie suplementacji i mające na celu zapobieganie niedoborom składników odżywczych kluczowych dla rozwoju maluchów. Nie tylko ryby! Alternatywne źródła kwasu DHA dla ciężarnych i maluchów DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, obniża ryzyko przedwczesnego porodu, wpływa na kształtowanie się układu nerwowego, w tym na zdolności poznawcze i ostrość widzenia, a także na pracę układu immunologicznego u niemowląt. Głównym źródłem tego składnika odżywczego są ryby morskie, które niestety mogą mieć również wysokie stężenie zanieczyszczeń środowiskowych. Z tego względu kobietom ciężarnym oraz karmiącym, a także dzieciom poniżej 3 roku życia zaleca się stosowanie suplementów zawierających czyste DHA z alg. Reklama Nie bój się sezonu przeziębień. Tak wzmocnisz odporność dziecka Niemal 2 milionów przypadków zachorowań na grypę i podejrzeń grypy zanotowano w Polsce w sezonie grypowym 2012/2013. Tak jest co roku, grypa i przeziębienie to najczęstsze choroby, które nas dotykają. Zapadają na nie zarówno dorośli, jak i dzieci. One niestety chorują częściej, ponieważ nie mają jeszcze właściwie wykształconej odporności. Jak ją wzmocnić i zapobiec chorobie? Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej