kwasy tłuszczowe Wystarczy garść dziennie. Jedzenie migdałów poprawia zdrowie jelit Spożywanie garści migdałów dziennie znacząco zwiększa produkcję maślanu sodu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit - informują naukowcy z King's College London. Ten tłuszcz wspomaga serce i nerki, łagodzi stany zapalne. Wyniki badania Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) z grupy kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na regenerację serca po zawale i łagodzi stany zapalne, podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-6 mają przeciwny efekt - informuje „American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology“. Chrup je, by uniknąć przedwczesnej śmierci Uważane są za jedną z najzdrowszych przekąsek, o ile zachowamy umiar w ich spożywaniu. Jak wynika z najnowszych badań, wzmacniają serce i zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci. Orzechy oraz pestki dyni i słonecznika. Reklama Czym są kwasy omega i jakie tłuszcze są dla nas zdrowe? Jakie tłuszcze są dla nas zdrowe? Jaka jest różnica między kwasem omega-3 a kwasem omega-6? Zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach Tradycyjne świąteczne potrawy zawierają sporo tłuszczów, jednak nie oznacza to, że chcąc się prawidłowo odżywiać powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować. Mądrze dobrane i stosowane w odpowiednich proporcjach, mogą przysłużyć się zdrowiu i dodatkowo wzbogacić smak dań. Reklama Starasz się o dziecko? Nie zapomnij o dobrych tłuszczach Przygotowania do ciąży często wymagają zmiany diety, odstawienia używek i uregulowania masy ciała, warto przy tym wspomóc się kwasami Omega-3. Dlaczego są także ważne w staraniach o dziecko? Na pieczywo, do smażenia... Tłuszcze roślinne jedz na zdrowie Oliwa z oliwek, wysokiej jakości olej rzepakowy, słonecznikowy czy lniany, a także produkty wytworzone na ich bazie – wszystkie one stanowią doskonałe źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których codzienne spożycie rekomendują najważniejsze instytucje określające aktualnie obowiązujące zalecenia żywieniowe na świecie. Cud natury lepszy niż tran i ryby Siemię lniane to małe, niepozornie wyglądające ziarenka, które zawierają więcej kwasów omega niż ryby i tran. Pozytywnie wpływają na wygląd włosów i paznokci, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie dróg rodnych i utrzymują wzrok w dobrej kondycji. Jakie jeszcze ma zalety? Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie? [WIDEO] Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie? Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do pracy mózgu i serca, a także wiele witamin i minerałów. Osoby, które jedzą dużo ryb i owoców morza, rzadziej zapadają na choroby krążenia, miażdżycę, alergie oraz nowotwory. W ciągu tygodnia w naszym menu ryby powinny pojawić się 2-3 razy. Zastopuj cukrzycę dietą Pierwszym krokiem do zminimalizowania ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 jest zwykle zredukowanie masy ciała. Osoby otyłe są bowiem bardziej narażone na chorobę. Uczeni doradzają również pacjentom, którzy mają stan przedcukrzycowy odpowiednią modyfikację diety. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej