mąka Mąka ze świerszczy wkracza do gry - jest zgoda Komisji Europejskiej na jej stosowanie Już nie tylko żytnia, pszenna, ziemniaczana - Komisja Europejska wydała zgodę, aby mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. Na rynku europejskim pojawić się może jeszcze w tym miesiącu. Mąka, cukier i "ceny z księżyca". Minister Kowalczyk: To jest sianie paniki "Mąki nam nie zabraknie, jesteśmy bezpieczni żywnościowo" - zapewnił w piątek wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. "Mamy odpowiednie ilości zapasów cukru" - dodał. Walki o mąkę i olej w Niemczech. Agresywnych klientów przybywa Obawy o problemy z zaopatrzeniem sklepów wywołane wojną na Ukrainie sprawiają, że Niemcy zaczynają wykupywać niektóre towary, z półek znikają m.in. olej i mąka. W supermarketach coraz częściej dochodzi do incydentów, a jeden z nich skończył się nawet interwencją policji - podaje gazeta "Bild am Sonntag" ("BamS"). Reklama "Czeka nas potężne zaciskanie pasa. Ceny będą rosły jeszcze po wojnie" "Czeka nas niestety potężne zaciskanie pasa. Chodzi o wydatki na żywność, ponieważ 25 procent produkcji pszenicy na świecie zapewnia Rosja i Ukraina. Ograniczona jest możliwość eksportowa zbóż, czy olejów słonecznikowych" - mówi w Radiu ZET dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek, ekonomistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Polacy robią zapasy. Jak reagują sklepy? Aż o 95 proc. wzrosła sprzedaż ryżu, o 84 proc. mąki - wynika z najnowszych danych firmy Nielsen. Sklepy reagują spokojnie. Towar jest, a braki na półkach są regularnie uzupełniane - podaje w środę "Gazeta Wyborcza". Reklama Cena chleba wzrosła o 8 proc. Powodem droższa energia, mąka i benzyna Na podwyżki cen pieczywa złożyła się ogromna presja na podwyżki płac i problemy ze znalezieniem pracowników, ale też droższa energia, mąka i benzyna - czytamy w czwartek w "Rzeczpospolitej". Poznańscy naukowcy poszukują smacznych bezglutenowych receptur Opracowanie receptur produktów piekarniczych, które po wypieku atrakcyjnie wyglądają, są smaczne, a w składzie nie zawierają w glutenu - to zadania, którego podjęli się naukowcy z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Rezygnujesz z glutenu, choć nie musisz? To może ci zaszkodzić! Najnowsze badania przedstawione przez Columbia University Medical Center i Harvard Medical School wykazały, że brak glutenu w momencie, kiedy nam nie szkodzi, może zaszkodzić. Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza? - Musimy nauczyć się wybierać pieczywo, które ma największą zawartość witamin i składników mineralnych - podkreśliła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. Czy pieczywo orkiszowe jest zdrowsze od zwykłego? Co zawiera? Dietetyk wyjaśniła też, jaka mąka jest najzdrowsza. Amarantus – zboże cywilizacji Inków i Majów. Jak bardzo jest zdrowe? Należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Obecnie zaliczany do superfoods. Poznaj amarantusa. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej