• Smażona ryba
    Tradycyjne świąteczne potrawy zawierają sporo tłuszczów, jednak nie oznacza to, że chcąc się prawidłowo odżywiać powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować. Mądrze dobrane i stosowane w odpowiednich proporcjach, mogą przysłużyć się zdrowiu i dodatkowo wzbogacić smak dań.
  • Masło
    Blisko 80 proc. Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze*. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
  • Masło
    W ostatnich latach w wielu produktach spożywczych spadła zawartość niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów trans, ale nadal są takie wyroby, w których jest ich zdecydowanie za dużo - podkreślili w Warszawie eksperci Instytutu Żywności i Żywienia.
  • Olej rzepakowy
    Oliwa z oliwek, wysokiej jakości olej rzepakowy, słonecznikowy czy lniany, a także produkty wytworzone na ich bazie – wszystkie one stanowią doskonałe źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których codzienne spożycie rekomendują najważniejsze instytucje określające aktualnie obowiązujące zalecenia żywieniowe na świecie.
  • Masło
    - W każdym jest coś dobrego i złego - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Justyna Mizera. Co dobrego jest w maśle? Na co zwracać uwagę przy kupnie margaryny?
  • Margaryna
    Żel wytworzony z alg morskich zamiast tłuszczu? Nad takim rozwiązaniem pracują naukowcy, którzy chcą zmniejszyć kaloryczność produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pierwszej kolejności będzie stosowany np. w margarynie.
  • Dziecko je posiłek
    Drugie śniadanie to szybki posiłek, który nie wymaga dużego wysiłku. Przygotowując je rodzice chcą mieć jednak pewność, że dziecko spożywa nie tylko coś smacznego, ale zdrowego i pełnowartościowego. Jednocześnie jesienią warto zadbać o odporność, a praca układu odpornościowego jest mocno uzależniona od dostarczania niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jakie tłuszcze powinno zatem zawierać drugie śniadanie malucha, aby było jak najbardziej odżywcze i dostosowane do dziecięcych potrzeb?
  • Smażenie szpinaku
    Zdrowa i zbilansowana dieta powinna nie tylko opierać się na wyborze odpowiednich produktów spożywczych, ale również na odpowiedniej obróbce termicznej potraw. Do najbardziej kontrowersyjnych należy smażenie, jednak niektórzy z nas nie wyobrażają sobie codziennego jadłospisu bez odpowiednio przyrządzonego kotleta. A czy zastanawialiście się kiedyś, na czym powinniśmy smażyć? Dlaczego niektóre tłuszcze świetnie się do tego nadają, zaś inne trochę mniej?
  • Smarowanie pieczywa masłem
    Masło czy margaryna - to najpopularniejsze pytanie, które pojawia się w sporze o to, czym smarować pieczywo. Dla kogo są przeznaczone te najczęściej używane produkty? Czym kierować się przy ich wyborze? I czy w ogóle jest się o co spierać? Odpowiadamy na te pytania wraz z ekspertami kampanii „Poznaj się na tłuszczach".
  • Pieczywo i masło
    Masło czy margaryna - to najpopularniejsze pytanie, które pojawia się w sporze o to, czym smarować pieczywo. Dla kogo są przeznaczone te najczęściej używane produkty? Czym kierować się przy ich wyborze? I czy w ogóle jest się o co spierać? Odpowiadamy na te pytania wraz z ekspertami kampanii „Poznaj się na tłuszczach".