• Kobieta szykuje sok z owoców
    W ciągu ostatnich 12 miesięcy 76 proc. Polaków nie stosowało żadnych diet eliminacyjnych, 8 proc. deklaruje, że stosowało takie diety, ale zaprzestało, a 16 proc., że stosowało i nadal się tego trzyma - wynika z opublikowanych rezultatów sondażu CBOS.
  • Alergia pokarmowa
    Im mniejszą wiedzę posiadamy na temat danej choroby, tym więcej mitów narasta wokół jej objawów, diagnozowania oraz samego leczenia. Problem ten dotyczy alergii, bo choć schorzenie to jest bardzo popularne, to wciąż wiele osób ma wątpliwości co do objawów, terapii czy samego dziedziczenia choroby. Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa Ona” – prof. dr hab. n. med. Bolesławem Samolińskim oraz lek. med. Magdaleną Piórkowską postaramy się uściślić co jest prawdą, a co mitem dotyczącym alergii.
  • Gluten
    Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
  • Dieta dobra dla mózgu
    Nie bez przyczyny coraz częściej mówi się o tym, że nasze zdrowie pochodzi z jelit. Jest to największy narząd odpornościowy człowieka. Mikroflora przewodu pokarmowego pełni szereg korzystnych funkcji dla naszego organizmu. To właśnie w błonie śluzowej jelita znajduje się ok. 80 proc. wszystkich komórek odpornościowych. Powodem wielu przewlekłych dolegliwości są zaburzenia mikroflory jelitowej, a ich leczenie należy zacząć od prawidłowego zdiagnozowania źródła problemu.
  • Bieganie
    Osoby prowadzące aktywny styl życia dużą wagę przywiązują do zbilansowanej diety oraz wysiłku fizycznego. Okazuje się jednak, że nawet zdrowa żywność może stać się źródłem problemów, jeśli spożywa się produkty alergizujące. Dysfunkcje przewodu pokarmowego znacząco wpływają nie tylko na samopoczucie, ale także na formę fizyczną oraz wydolność organizmu, tak ważne dla sportowców.
  • Kobieta kupuje mleko
    Zanim sama wykluczysz ze swojej diety wybrane produkty, przeczytaj, dlaczego – zamiast sobie pomóc – możesz zaszkodzić. Dr n. med. Mirosława Gałęcka z Instytutu Mikroekologii tłumaczy, dlaczego ważna jest diagnostyka nietolerancji pokarmowych i jak dobra dieta wpływa na leczenie choroby Hashimoto.
  • Produkty, które wywołują alergię
    Tak wiele osób skarży się, że musi zmieniać swoją dietę, by nie znajdowały się w niej konkretne produkty, że zastanawiamy się nad tym, czy nietolerancja pokarmowa nie jest może wymysłem naszych czasów. O to, czy naprawdę jest tak częsta, zapytaliśmy specjalistę - Katarzynę Drews, dietetyka z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.
  • Otyłość
    Masz niskokaloryczną dietę i dodatkowo sporo ćwiczysz, a nie możesz zrzucić nadliczbowych kilogramów? Przyczyną może być alergia pokarmowa - tłumaczy dietetyk.
  • Otyła kobieta
    Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby Polek i Polaków. Według raportu Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 roku problem dotyczy 64 proc. dorosłych mężczyzn i 49 proc. kobiet.