obniżyć poziom cholesterolu 5 zaskakujących produktów, które obniżają cholesterol Zbyt wysoki cholesterol to zmora bardzo wielu osób. Na szczęście jego poziom można regulować odpowiednią dietą. Amerykańska lekarka wymienia pięć idealnych produktów na obniżenie cholesterolu. Szczepionka obniży nam cholesterol? Trwają badania nad przełomowym odkryciem Organizm każdego z nas potrzebuje cholesterolu, ale zbyt wysoki jego poziom jest niebezpieczny, szczególnie dla układu krążenia. Trwają badania nad nowymi sposobami pomocy ludziom w utrzymaniu cholesterolu na prawidłowym poziomie. Niedawne badanie na zwierzętach wykazało, że szczepionka może skutecznie obniżać zbyt wysokie wartości. Komu cholesterol nie odpuszcza? Dlaczego jedni mają z nim kłopot, a inni nie? Może być tak, że w jednej rodzinie niektórzy mają wysoki cholesterol, a inni nie, choć podobnie się odżywiają. Czy zawsze przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu jest dieta? A co z genami? Czy wysoki poziom cholesterolu odbiera pamięć? Poznaj fakty i mity Cholesterol LDL, czyli tak zwany zły cholesterol, szkodzi w nadmiarze. Jego za wysoki poziom w organizmie prowadzi między innymi do chorób serca i rozwoju miażdżycy. Niewykluczone też, że może mieć wpływ na pamięć. Jakie są najważniejsze fakty i mity na temat cholesterolu? Nawet 60 proc. dorosłych Polaków ma podwyższony cholesterol. Czym to grozi? W Polsce hipercholesterolemia dotyka około 60 proc. dorosłych. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia. Profilaktyka hipercholesterolemii to temat przypadającej na 2 sierpnia "Środy z Profilaktyką" - akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia. Reklama Miód obniża poziom cukru i cholesterolu. Służy zdrowiu kardiometabolicznemu Spożywanie miodu poprawia kluczowe markery zdrowia kardiometabolicznego, takie jak poziom cukru czy cholesterolu – informują naukowcy z Uniwersytetu Toronto. Wyniki ich badań opublikowane zostały w piśmie „Nutrition Reviews”. Kawa może podnieść poziom cholesterolu. To zależy od metody jej parzenia Naturalnie występujące w kawie diterpeny – kafestol i kaweol – przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. To, w jakim stopniu zależy jednak od sposobu parzenia kawy. Najmniej szkodliwa okazała się kawa filtrowana – informują norwescy badacze. Ich wnioski opublikował „British Medical Journal”. Jedz dziewięć (!) posiłków dziennie. Będziesz zdrowy i szczupły Naukowcy sprawdzili, czy zalecenie "jedz mało i często" służy zdrowiu i sylwetce. Przeprowadzili badanie z udziałem ponad dwóch tysięcy osób. Przyniosło ono definitywne rozstrzygnięcie. Mango - pogromca tkanki tłuszczowej? Granat, jagody acai i goja - naukowcy wciąż poszukują naturalnego środka, który pomoże zwalczyć otyłość. Najnowszym odkryciem i nadzieją dla osób z nadwagą jest mango afrykańskie. Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie