odżywanie GIS: potrzebne zmiany prawne dotyczące suplementów diety Rynek suplementów diety bardzo się rozwinął w naszym kraju. Jest wart kilka miliardów złotych. Cały czas obserwuje się tendencję zwyżkową. W trosce o klienta dobrze byłoby ten rynek doprecyzować – mówi Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. Chcesz zmienić dietę? Noworoczne postanowienia zrealizuj… jeszcze w grudniu Nowy Rok sprzyja składaniu różnorakich postanowień. Wśród nich, jedno z najczęściej powtarzających się dotyczy rozpoczęcia diety. Jednak zdaniem specjalistów z Centrum Dietetyki Stosowanej nie warto czekać z przystąpieniem do jego realizacji aż do stycznia. Dodatkowo właśnie teraz powinien pomyśleć o tym każdy, kto chciałby pozytywnie odmienić swój wygląd z myślą Balu Sylwestrowym. Różnorodność i równowaga – podstawy zdrowego odżywiania Różnorodność, czyli zapewnienie naszym organizmom różnych składników odżywczych, pochodzących z różnych produktów oraz równowaga, czyli dostarczanie sobie z pożywieniem takiej dawki energii, jaką jesteśmy w stanie danego dnia spożytkować – oto dwie podstawowe zasady zdrowego odżywiania, które pozwolą nam cieszyć się dobrym samopoczuciem. Reklama Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności? Każdy sok jest równy Trend na zdrowe odżywianie intensywnie rozwija się od wielu lat i zatacza coraz szersze kręgi. Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. To alarmujące dane. 40 procent nastolatków nie je śniadań 40 procent nastolatków nie je śniadań. Tylko co 3. młody człowiek spożywa świeże owoce, a co 4. warzywa. W diecie uczniów nie brakuje natomiast słodkich i słonych przekąsek czy dań typu fast food. Aby poprawić tę sytuację i zwrócić uwagę na nieprawidłowe nawyki żywieniowe rusza ogólnopolski program "Mądre żywienie zdrowe pokolenie". Reklama Nie daj się wkręcić: 10 najpopularniejszych mitów na temat zdrowego odżywiania się Po wakacyjnej dyspensie żywieniowej wiele osób z pewnością będzie chciało wprowadzić w życie zasady zdrowego odżywiania. Jak jednak odnaleźć się w gąszczu coraz to nowych informacji na temat prawidłowo zbilansowanej diety oraz zdrowego komponowania posiłków? O 10 najbardziej popularnych mitach żywieniowych i o tym, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczucie mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A. Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej