oleje Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie oleje Polacy nie wiedzą jak ryzykują. Jeden błąd przy smażeniu na oleju słonecznikowym i na talerzu lądują rakotwórcze związki 24 września 2025, 07:31 Polacy notorycznie popełniają ten błąd, kiedy używają oleju słonecznikowego. Ten olej jest jednym z najczęściej używanych tłuszczów w polskich kuchniach. Jest tani, łatwo dostępny i wielu z nas ma go zawsze pod ręką. Niestety, mało kto zdaje sobie sprawę, że smażenie na nim może być groźne dla zdrowia. Pod wpływem wysokiej temperatury w oleju zachodzą reakcje, które uwalniają szkodliwe związki, w tym aldehydy o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Jaki olej jest najlepszy do smażenia, a którego zdecydowanie unikać? [LISTA] 23 maja 2024, 15:57 Smażenie to jeden z popularniejszych sposobów przygotowywania potraw. Czy wiesz jednak jakie są najlepsze tłuszcze do smażenia, a na jakich absolutnie nie powinno się tego robić? Warto się temu przyjrzeć, bo ma to istotne znaczenie dla zdrowia. Jaki olej jest królem wśród innych olejów? I jak zdrowo stosować oleje? 10 grudnia 2021, 18:09 Olej dawniej był tanim i łatwo dostępnym źródłem energii. Na co należy zwrócić uwagę przy jego wyborze? Nie wyrzucaj pestek z awokado, moreli, winogron. Tylko je zjedz! 9 października 2020, 22:22 Pestki winogron, dyni, moreli, jabłek, porzeczek, awokado… bardzo często je wyrzucamy. Ale okazuje się, że niepotrzebnie.