• Przyprawy dobre dla osób na diecie
    Dodają potrawom smaku i aromatu, a przy okazji pomagają zrzucić nadliczbowe kilogramy. Poznaj przyprawy, które wpływają na szczupłą sylwetkę.
  • Zupa krem z pieczonej papryki
    Latem osiedlowe targi pełne są sezonowych owoców i warzyw bogatych w składniki odżywcze i witaminy. Sezonowa dieta to bardzo dobre rozwiązanie, dlatego wykorzystujmy ten letni czas i płynące z niego korzyści. Inspirujmy się do kulinarnych eksperymentów i próbujmy nowych przepisów, które odkryją przed nami często zupełnie nieznane smaki.
  • Truskawki
    Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek. Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Do produktów o największej zawartości wody należą oczywiście świeże owoce i warzywa. Jakie?
  • Papryka
    Żółta, czerwona, zielona - mówi się, że papryka jest królową jesiennych stołów. Powód? Stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Warto zajadać się nią właśnie teraz, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Dodatkowo jest podstawą wielu treściwych i rozgrzewających dań, tak pożądanych o tej porze roku.
  • Papryka chili
    Co jeść, kiedy pogoda nie rozpieszcza? Istnieją produkty, które mają działanie rozgrzewające. Warto postawić m.in. na pieprz, miód, orzechy włoskie, suszone owoce czy kaszę jaglaną.
  • Chilli
    Ten student z Australii postanowił sprawdzić, czy jest w stanie zjeść jedne z najostrzejszych papryczek świata: dwie Trinidad Scorpions i dwie Ghost Chilli. O ile samo zjedzenie ich nie sprawiło mu dużego problemu, to reakcja organizmu po kilkudziesięciu sekundach może być nauczką dla potencjalnych naśladowców.
  • Papryki
    Papryka jest dla zdrowia bezcenna. W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa.
  • Bakłażan
    Cukinia, fasolka, bakłażan, pomidory – te i wiele innych warzyw możemy spożywać pod różną postacią przez cały rok, ale doskonale zdajmy sobie sprawę z tego, że najlepiej smakują w sezonie, czyli latem. Czy wiemy jednak, jak spożywać je, by zachowały pełnię składników odżywczych? Które z nich są najzdrowsze?
  • Papryka
    Czerwona, zielona, żółta, na ostro lub na słodko – popularna w polskiej kuchni papryka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odkryte przez Krzysztofa Kolumba warzywo sprawdza się w różnych odsłonach. Co więcej, jako jedno z niewielu, nie traci swoich cennych właściwości po przetworzeniu. To doskonały powód, aby na chłodniejsze miesiące przygotować pyszne zapasy.
  • Jabłka
    Propozycje rekompensat za straty wywołane rosyjskim embargiem są niezadowalające - uważa Marek Sawicki. Minister rolnictwa twierdzi, że przedstawione przez Brukselę rozwiązania są niekorzystne dla polskich rolników.