• Pleśń na chlebie
    Czym różni się pleśń na serach długo dojrzewających od tej na zepsutym jedzeniu? Dobre i złe strony pleśni.
  • Rynna
    Każdy właściciel domu wie, że okresowe kontrole stanu budynku są niezwykle ważne. Systematyczne przeglądy jego stałych elementów wpływają na długotrwałe i poprawne funkcjonowanie całej konstrukcji. Okres pozimowy to dobry moment by sprawdzić te elementy domu, które narażone były na uszkodzenia spowodowane niekorzystną pogodą. Podpowiadamy na co zwrócić szczególną uwagę podczas prac konserwacyjnych.
  • Mieszkanie
    Co trzeci Polak ma alergię. Dotyka ona ponad połowę mieszkańców dużych miast, a dolegliwości są powodowane coraz częściej przez wszechogarniający nas smog. Alergicy uciekają z centrum miast na obrzeża, ale czy to najlepsze rozwiązanie? Przecież decydując się na mieszkanie pod miastem również jesteśmy narażeni na alergeny.
  • Zabijały badaczy grobowca Tutanchamona, przyczyniły się też do „ Klątwy Jagiellończyka” ­­– mikotoksyny, czyli produkty przemiany materii grzybów pleśniowych, powszechnie zwanych pleśnią. Jedne z nich pojawiają się na ścianach zawilgoconych pomieszczeń, inne zakażają pokarm. W jaki sposób zagrażają zdrowiu człowieka?
  • Para na tle narysowanych na ścianie sprzętów domowych
    Polacy zaczęli zwracać uwagę na szkodliwe dla zdrowia warunki domowe, ale to wciąż za mało - pisze "Puls Biznesu".
  • Ser pleśniowy
    Grzyby pleśniowe nadają smak serom i niektórym wędlinom, z nich też powstały pierwsze antybiotyki ratujące życie. Niektóre rodzaje pleśni jednak mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
  • Czekoladki
    Niektóre przysmaki wręcz „gwałcą” nasze kulinarne i smakowe przyzwyczajenia… Z pewnością podobne działanie mogą mieć te słodycze. Oto czekoladki z dodatkiem aromatycznego sera pleśniowego, pomidorów czy oliwy. Czy komuś może to smakować? Okazuje się, że tak!