pleśń Pleśń na owocach i warzywach - odkroić czy wyrzucić? Ostrzeżenie GIS Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł we wtorek przed pleśnią na owocach i warzywach, która wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny. Wyjaśnił, że nie wystarczy odkroić uszkodzoną część produktu, ponieważ cały został zaatakowany pleśnią. Oporna na leki pleśń atakuje ludzi Obecny w środowisku oporny na leki grzyb atakuje płuca osób z osłabioną odpornością. To może być m.in. wynik szerokiego stosowania w rolnictwie fungicydów. Kiedy szkodzi, a kiedy można ją jeść? Co trzeba wiedzieć o PLEŚNI Zabijały badaczy grobowca Tutanchamona, przyczyniły się też do „ Klątwy Jagiellończyka” – mikotoksyny, czyli produkty przemiany materii grzybów pleśniowych, powszechnie zwanych pleśnią. Jedne z nich pojawiają się na ścianach zawilgoconych pomieszczeń, inne zakażają pokarm. W jaki sposób zagrażają zdrowiu człowieka? Reklama Pleśń może być bardzo groźna. Ale i zdrowa. Zobacz Czym różni się pleśń na serach długo dojrzewających od tej na zepsutym jedzeniu? Dobre i złe strony pleśni. Wiosna w pełni! Zrobiłeś już sezonowy przegląd domu? PRAKTYCZNE RADY Każdy właściciel domu wie, że okresowe kontrole stanu budynku są niezwykle ważne. Systematyczne przeglądy jego stałych elementów wpływają na długotrwałe i poprawne funkcjonowanie całej konstrukcji. Okres pozimowy to dobry moment by sprawdzić te elementy domu, które narażone były na uszkodzenia spowodowane niekorzystną pogodą. Podpowiadamy na co zwrócić szczególną uwagę podczas prac konserwacyjnych. Reklama Alergia na mieszkanie? Tak, to możliwe. PORADY dla kupujących Co trzeci Polak ma alergię. Dotyka ona ponad połowę mieszkańców dużych miast, a dolegliwości są powodowane coraz częściej przez wszechogarniający nas smog. Alergicy uciekają z centrum miast na obrzeża, ale czy to najlepsze rozwiązanie? Przecież decydując się na mieszkanie pod miastem również jesteśmy narażeni na alergeny. Życie w zdrowych murach? Co drugi Polak boryka się z problemami zdrowotnymi Polacy zaczęli zwracać uwagę na szkodliwe dla zdrowia warunki domowe, ale to wciąż za mało - pisze "Puls Biznesu". Grzyby pleśniowe: smakują, ratują lub szkodzą Grzyby pleśniowe nadają smak serom i niektórym wędlinom, z nich też powstały pierwsze antybiotyki ratujące życie. Niektóre rodzaje pleśni jednak mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Słodycze nietypowe! Oto czekoladki z… pleśniowego sera i oliwy Niektóre przysmaki wręcz „gwałcą” nasze kulinarne i smakowe przyzwyczajenia… Z pewnością podobne działanie mogą mieć te słodycze. Oto czekoladki z dodatkiem aromatycznego sera pleśniowego, pomidorów czy oliwy. Czy komuś może to smakować? Okazuje się, że tak! Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej