Nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego stołu bez ugotowanych na twardo jaj. Mimo iż nie cieszą się dobrą sławą z powodu zawartości cholesterolu, w świąteczne dni zapominamy zwykle o umiarze w ich spożyciu, a ewentualne wyrzuty sumienia zagłuszamy obietnicą poprawy nawyków żywieniowych wraz z nadejściem dni roboczych. Warto jednak zastanowić się, czy poczucie winy, wywołane zjedzeniem większej niż zazwyczaj ilości jaj, ma jakiekolwiek uzasadnienie. Czy jajka faktycznie są niezdrowe?
Zawiesiste żurki, biała kiełbasa, szynka, pieczone mięsa i sosy. Na deser zaś mazurki z kajmakiem, baby i oczywiście serniki. Wielkanocny stół ugina się od tych specjałów.
Wielkanocy koszyk pełen kalorii. Uważajmy na to, co dziś zaniesiemy do święcenia. Niestety w koszyczku ze świątecznymi specjałami czyha prawdziwa "bomba kaloryczna".
Wiadomo, że żurek, wiadomo, że jajka. Do tego babka wielkanocna i mazurek. A jeśli komuś brak pomysłów na to, co przygotować na wielkanocne śniadanie, oto garść inspiracji - potrawy bardzo świąteczne i bardzo polskie.
Boże Narodzenie ma swoje 12 tradycyjnych potraw. Ale są i dania, bez których nie może się obejść wielkanocne menu. Oto 10 żelaznych potraw, które - oczywiście w rozmaitych wariacjach - muszą pojawić się na stole.