produkty zbożowe Rafinowane zboża mogą zwiększać ryzyko chorób serca Wysokie spożycie rafinowanych zbóż wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej choroby wieńcowej, podczas gdy jedzenie produktów pełnoziarnistych zmniejsza to ryzyko - ustalili naukowcy z Iranu. Za mało kaszy, za dużo ciastek... Zbadano, jakie są ulubione produkty zbożowe Polaków Choć co piąty Polak rozważyłby eliminację produktów zbożowych z diety z powodu glutenu, to jednak zdecydowana większość z nas (83%) je lubi. Jakie produkty zbożowe jemy najczęściej? Za co je cenimy? Płaskurka, samopsza, orkisz, proso - stare odmiany zbóż wracają do łask Komosa ryżowa, amarantus, pszenica: płaskurka, samopsza i orkisz, a także proso – to bogate w składniki odżywcze i mineralne stare odmiany zbóż, które przeżywają obecnie swój renesans – mówi dietetyk Sandra Ataniel. Reklama Jemy coraz mniej produktów zbożowych. A są one podstawą diety Polacy spożywają coraz mniej produktów zbożowych, kampania „zboże smakuje i inspiruje” ma to zmienić. Od lutego do sierpnia br. prowadzone będą działania edukacyjne mające na celu szerzenie wiedzy na temat produktów zbożowych. Produkty zbożowe niezbędne w diecie małego dziecka. Są źródłem energii i witamin Produkty zbożowe to istotny element codziennej diety dziecka. Dostarczają mu bowiem energii niezbędnej do rozwoju mózgu i intensywnego wzrostu. Produkty zbożowe, najlepiej w postaci kaszek, należy wprowadzić do jadłospisu nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Warto jednak sprawdzić, czy nie zawierają one dodatku cukru. Reklama Ten posiłek daje zdrową porcję energii Jesienią często dopada nas apatia i zmęczenie. Jeśli chcesz dodać sobie animuszu i zmobilizować mózg do wytężonej pracy, sięgaj po produkty zbożowe - radzą eksperci. Dlaczego warto jeść otręby? Pszeniczne, żytnie, orkiszowe czy też owsiane. Otręby warto dodawać do muesli, sałatek, sosów, a nawet zup. Dlaczego? Dieta przedszkolaka: najzdrowsze produkty zbożowe Kasza, ryż, przeróżne wypieki, no i oczywiście – pieczywo. Produkty zbożowe to podstawa naszej diety. Nie wszystkie są równie zdrowe dla rozwijającego się organizmu przedszkolaka. Po które sięgać? Oto, co zaleca doradca żywieniowy. Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej