• Karpatka szpinakowa
    Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten. Dodatkowo, jego liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Mimo to, wielu z nas broni się przed tym dobroczynnym warzywem, pamiętając z dzieciństwa charakterystyczną szpinakowo-jajeczną breję. Szpinak można jednak nie tylko odczarować, ale wręcz się w nim rozsmakować! Karpatka szpinakowa to sprytny i bardzo smaczny sposób na odczarowanie szpinaku dla tych, którzy nie mają z nim najlepszych wspomnień.
  • Naleśniki bazyliowe faszerowane szpinakiem
    Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą, obecnie przeżywa swój renesans. Pamiętany przez licznych z nas jeszcze z dzieciństwa, jako mdłe i niezjadliwe warzywo, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami. Idealnie sprawdza się jako baza do farszów, a w połączeniu z wyrazistym serem kozim i papryczką chili tworzy pełne wyrazu aksamitne nadzienie. Spróbujcie naleśników bazyliowych, a nie pożałujecie!