pszenica Płaskurka, samopsza, orkisz, proso - stare odmiany zbóż wracają do łask Komosa ryżowa, amarantus, pszenica: płaskurka, samopsza i orkisz, a także proso – to bogate w składniki odżywcze i mineralne stare odmiany zbóż, które przeżywają obecnie swój renesans – mówi dietetyk Sandra Ataniel. Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza? - Musimy nauczyć się wybierać pieczywo, które ma największą zawartość witamin i składników mineralnych - podkreśliła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. Czy pieczywo orkiszowe jest zdrowsze od zwykłego? Co zawiera? Dietetyk wyjaśniła też, jaka mąka jest najzdrowsza. Katastrofa z pszenicą i rzepakiem. Pieczywo i olej podrożeją? Komunikat Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach nie pozostawia wątpliwości. Mróz w niektórych regionach Polski zniszczył nawet sto procent zasiewów pszenicy. Fatalnie jest także z rzepakiem. Nieco lepiej - z żytem. W ciemno można zaryzykować, że to się odbije na cenach pieczywa i oleju. Reklama Chleb drożeje, bo w Chinach nie pada deszcz Czemu coraz więcej płacimy za żywność? Wszystkiemu winne są klęski żywiołowe, które pustoszą zbiory i windują ceny. Będzie jeszcze gorzej, jeśli nie skończy się susza w Chinach. poprzednia Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej