• Fakty i mity na temat bakalii
    Na każdym kroku spotykamy się informacjami na temat zdrowego żywienia. Wiele pojawiających się opinii o doborze odpowiedniej diety czy wpływie danych produktów na nasz organizm jest jednak sprzecznych bądź nieprawdziwych. Dlatego warto tę wiedzę uporządkować i zweryfikować. Poznaj fakty i mity o bakaliach i suszonych owocach, które powinny być nieodłącznym elementem codziennego żywienia.
  • Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi
    Śledzie to żelazny punkt wigilijnego menu. Co Wy na to, żeby nudny olej, w którym zazwyczaj się moczą, wzbogacić dodatkami zaostrzającymi smak i dodającymi nutkę słodyczy? Oto przepis na śledzie z bakaliami i miodem.
  • Orzechy i suszone owoce
    Suszone owoce to świetna alternatywa dla miłośników słodkości. Przysmaki często zawierają w sobie naturalne cukry, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
  • Bakalie
    Wigilijny kompot, świąteczny keks, piernik czy makowiec nie obejdą się bez bakalii. Migdały, orzechy, rodzynki oraz suszone owoce choć bardzo kaloryczne, dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników odżywczych.
  • Rodzynki
    Właśnie teraz, na przełomie sierpnia i września rozpoczynają się zbiory winogron, z których pochodzą znane i niezwykle wartościowe, a jednocześnie smaczne rodzynki. Nie każdy wie, że zanim trafią do naszych rąk, dojrzewają w odległych zakątkach świata, a ich owoce skrywają cenne właściwości odżywcze.
  • Zdrowe winogrona
    Są tak słodkie, że z powodzeniem zastępują łakocie. Świetnie gaszą pragnienie. I pomagają leczyć poważne schorzenia. Poznaj właściwości prozdrowotne winogron.
  • Co warto jeść w ciaży?
    Czosnek na początku ciąży, rodzynki - pod koniec. To, zdaniem szwedzkich naukowców, najlepszy sposób na zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu.
  • Bakalie są dobrym pomysłem na szybką przekąskę w ciągu dnia
    Co trzeci Polak ma ciśnienie krwi przekraczające dopuszczalne normy. Ale nie trzeba od razu sięgać po leki, by temu zaradzić. Naukowcy zalecają naturalne metody. Oto przepyszna przekąska, która korzystnie wpływa na pracę serca.