ryzyko zakażenia Alergia pokarmowa wiąże się z niższym ryzykiem zakażenia SARS-CoV-2 Osoby z alergiami pokarmowymi są mniej narażone na zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Otyli zakażaja się częściej, zaś dzieci - często chorujące bezobjawowo - szczególnie skutecznie moga roznosić tę chorobę – informują naukowcy w piśmie „Journal of Allergy and Clinical Immunology”. O ile spada ryzyko COVID-19 u osoby niezaszczepionej, jeśli partner się zaszczepił? O 44 proc. spada ryzyko zakażenia SARS-CoV-2 osoby niezaszczepionej jeśli partner, z którym mieszka ona na co dzień, jest zaszczepiony. W większych rodzinach, jeśli inni członkowie są zaszczepieni, ochrona niezaszczepionej osoby rośnie do 97 proc. – wynika z badań przeprowadzonych w Szwecji. Ile aerozoli zawierających SARS-CoV-2 generuje śpiew i gra na instrumentach dętych? Podczas gry na drewnianych i blaszanych instrumentach dętych wytwarza się mniej aerozoli niż w czasie śpiewania i mówienia. W tym pierwszym przypadku cząsteczek jest tyle samo, co przy zwykłym oddychaniu - dowiodły badania brytyjskich naukowców z kilku różnych ośrodków. Reklama Ebola w zachodniej Afryce - tydzień bez żadnego zachorowania Przez tydzień na zachodzie Afryki nie odnotowano żadnego zachorowania na ebolę. Taką informację podała Światowa Organizacja Zdrowia. Szpitale zakazują odwiedzin pacjentów. Przez grypę Kolejne szpitale w Polsce całkowicie zakazują lub ograniczają możliwość odwiedzin swoich pacjentów. Wszystko w związku z rosnącą liczbą zachorowań na grypę. Reklama Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej