• Kobieta je sałatkę
    Zimą cierpimy na niedobór świeżych warzyw i owoców, które powinny stanowić podstawę codziennej diety. Gdzie zatem szukać źródeł wartościowych składników pokarmowych? Na przykład w sałacie!
  • Brokuły chronią przed rakiem
    Wiele badań naukowych dowiodło, że dieta obfitująca w antyoksydanty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Najwięcej przeciwutleniaczy jest zaś w świeżych warzywach i owocach. Prawdziwą bombę tych i innych substancji antyrakowych znajdziesz w zielonym koktajlu. Oto przepis.
  • Talerz z sałatą
    Sałata to źródło witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Lato jest doskonałym czasem, żeby królowała na naszym stole.
  • sałata dieta
    Sałata jest dostępna przez cały rok. Najzdrowsze warzywo można kupić od późnej wiosny do jesieni. Liście sałaty to bogactwo witaminy C, E, A, D, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jest jedną z najbardziej dietetycznych przekąsek - 100 g tego warzywa to zaledwie 15 kcal.
  • Sałata
    Dwie osoby zmarły, a ponad 150 zostało zakażonych patogenną bakterią E. coli po zjedzeniu paczkowej sałaty z warzywami liściastymi. "Starannie myjmy produkty paczkowane" – radzi dr Paweł Grzesiowski z Instytut Profilaktyki Zakażeń.
  • Rzodkiewki
    Z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na warzywne nowalijki. Przyjemnie jest popatrzeć na coraz weselsze półki w marketach i stragany na bazarach z młodziutką marchewką, ogórkami bez folii, sałatą, jędrnymi rzodkiewkami i zielonym szczypiorkiem. Wczesnowiosenne warzywa – świeże, smaczne, aromatyczne i kolorowe – zachęcają do zakupu, ale…
  • Jajecznica
    Sałatka z pomidorów, marchewki i sałaty będzie o wiele zdrowsza, jeśli dodasz do niej jajka - przekonują naukowcy z Purdue University. Dlaczego tak się dzieje?
  • Kinga Baranowska
    Mieszanka sałat, rukola, łosoś, orzechy, truskawki…. Te i inne pyszne oraz zdrowe składniki składają się na regeneracyjną sałatkę, którą przyrządza dla siebie Kinga Baranowska. Himalaistka mówi, że warto dostarczać sobie kwasy Omega-3, za to najlepiej odstawić puste węglowodany. Oto przepis!
  • Zielone warzywa doskonałe na grilla
    Grill nie musi oznaczać od razu mięsnych tłustości. Istnieje zdrowsza i bardziej przyjazna sylwetce alternatywa! Grillowanie warzywa mogą stać się składnikiem pysznej, lekkiej i pięknie wyglądającej sałatki. Oto przepis!
  • Niemcy odwołują ostrzeżenie przed ogórkami, pomidorami i sałatą
    Jest "duże prawdopodobieństwo", że źródłem epidemii zarażeń szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech są kiełki - powiedział w piątek szef berlińskiego Instytutu im. Roberta Kocha, Reinhard Burger. Odwołano natomiast ostrzeżenie przed ogórkami.