salmonella Zatrucie salmonellą zwiększa ryzyko raka okrężnicy. Znane głównie z powodowania zatruć pokarmowych bakterie Salmonella mogą sprzyjać rakowi okrężnicy - informuje pismo „Cell Reports Medicine”. Lidl wycofuje produkt. Ostrzeżenie przed ryzykiem zatrucia pokarmowego - W próbce nasion białego sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Ostrzegł, że spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. To budzi niepokój! Bakterie powodujące dur brzuszny coraz bardziej antybiotykoooporne Największe dotychczasowe badania genomu bakterii Salmonella typhi, powodującej dur brzuszny, wykazały, że staje się ona coraz bardziej oporna na działanie antybiotyków – informuje pismo „The Lancet Microbe”. Reklama Szczepienie drobiu przeciwko Salmonelli powoduje antybiotykooporność Wprowadzenie szczepień przeciwko bakteriom z rodzaju Salmonella przez hodowców drobiu, w połączeniu z powszechnym stosowaniem antybiotyków w rolnictwie, doprowadziło do powstania szczepów, które są bardziej oporne na antybiotyki - choć jednocześnie mają mniejszą zdolność wywoływania choroby u ludzi - informuje czasopismo „PLoS Genetics”. GIS ostrzega przed salmonellą w partii nadziewanych roladek z kurczaka Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o wycofaniu z powodu wykrycia bakterii salmonelli jednej partii roladek z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Reklama Salmonella wykryta w drobiu. GIS wycofuje niektóre partie produktów GIS poinformował w czwartek o wycofaniu jednej partii świeżej ćwiartki kurczaka i świeżego filetu z piersi kurczaka - ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis. Uwaga na hamburgery drobiowe tej FIRMY. GIS wykrył bakterie salmonelli W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS poinformował o wykryciu bakterii salmonelli na partii hamburgerów drobiowych marki Morliny. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczką Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. Drób z Polski na celowniku. Bułgaria zaostrzy kontrolę "Od początku przyszłego tygodnia bułgarski resort rolnictwa nasili kontrolę nad importem polskiego drobiu" - poinformował w sobotę w wywiadzie radiowym szef stowarzyszenia bułgarskich firm zajmujących się przemysłową produkcją drobiu Daniel Bożankow. Uwaga! Sanepid ostrzega przed salmonellą w sezamie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował we wtorek o wykryciu bakterii salmonelli w partii sezamu. Spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Sanepid ostrzega o salmonelli na skorupkach jajek z popularnej sieci Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek, że na skorupkach partii jaj dostępnych w popularnej sieci sklepów wykryto bakterie salmonelli. Chodzi o produkt "Jaja świeże L Moja Kurka”, z terminem spożycia 17.09.2021 i numerze partii 17/09/2021 PSK 98. Reklama następna Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej