Salmonelloza GIS ostrzega przed obecnością bakterii Salmonella w partii produktu kefir Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu kefir 200 g. Jak zaznaczono, spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zatrucie salmonellą zwiększa ryzyko raka okrężnicy. Znane głównie z powodowania zatruć pokarmowych bakterie Salmonella mogą sprzyjać rakowi okrężnicy - informuje pismo „Cell Reports Medicine”. Salmonella na skorupkach jaj. Partia wycofana ze sklepów Służby sanitarne stwierdziły, że na powierzchni skorupek jaj sprzedawanych pod nazwą "zdrovo Rodzinkovo" znajdowały się pałeczki Salmonella Enteritidis. Dystrybutor wycofał produkt ze sklepów. Reklama Ministerstwo Rolnictwa nie zgodzi się na stosowanie formaldehydu w drobiarstwie Ministerstwo Rolnictwa nie zgodzi się na stosowanie formaldehydu w drobiarstwie, gdyż jest to substancja szkodliwa dla zdrowia - powiedziała wiceminister rolnictwa Ewa Lech. Salmonelloza powraca i bije rekordy zakażeń. Winne są polskie jaja Ubiegły rok był najgorszy od ośmiu lat. Winne są polskie jaja. Reklama Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej