• Pleśń na chlebie
    Czym różni się pleśń na serach długo dojrzewających od tej na zepsutym jedzeniu? Dobre i złe strony pleśni.
  • Ser pleśniowy
    Grzyby pleśniowe nadają smak serom i niektórym wędlinom, z nich też powstały pierwsze antybiotyki ratujące życie. Niektóre rodzaje pleśni jednak mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
  • Tost z serem pleśniowym i gruszką
    Duet sera ze szlachetną niebieską pleśnią i gruszki to niezwykle smaczne, a zarazem proste połączenie. Aromantyczny ser pleśniowy w zestawieniu ze słodkim smakiem świeżej gruszki zachwyci podniebienia miłośników dobrego jedzenia. Dziś proponujemy smakowite tosty z tymi właśnie składnikami. Doskonałe na śniadanie, ale także jako przekąska serwowana w towarzystwie wina na podwieczorek ze znajomymi.
  • Ser Roquefort dba o serce
    Mamy dobre wieści dla miłośników sera Roquefort. Ten ostry w smaku ser owczy ma silne właściwości przeciwzapalne, które wzmacniają układ krążenia i chronią go przed schorzeniami.
  • Czekoladki
    Niektóre przysmaki wręcz „gwałcą” nasze kulinarne i smakowe przyzwyczajenia… Z pewnością podobne działanie mogą mieć te słodycze. Oto czekoladki z dodatkiem aromatycznego sera pleśniowego, pomidorów czy oliwy. Czy komuś może to smakować? Okazuje się, że tak!