• Cukier
    W Polsce liczba chorych na cukrzycę przekracza 3 miliony i nadal będzie wzrastać. To choroba, która wywraca życie do góry nogami, wymusza m.in. radykalną zmianę diety. Surowo zakazany cukier można jednak zastąpić zdrowymi zamiennikami. Podpowiadamy jakimi.
  • Zdrowe zamienniki cukru
    Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce.
  • Upał
    Gdy gorąca temperatura staje się nie do zniesienia i nawet powiew wiatraka nie daje ulgi, w sukurs przychodzi chińska medycyna naturalna i kulinarne nawyki mieszkańców ciepłych krajów. Zobacz, jak walczyć z upałami od wewnątrz.
  • Regularne spożywanie słodkich napojów sprawia, że kubki smakowe są mniej wrażliwe na słodycz
    Wystarczy, że wypijesz słodki napój, a nabierzesz ochoty na słodką przekąskę. Co więcej, jeśli będziesz przez miesiąc pił dwa słodzone napoje dziennie, twoje kubki smakowe staną się mniej wrażliwe na słodycz - alarmują brytyjscy naukowcy.