• Cukier
    W Polsce liczba chorych na cukrzycę przekracza 3 miliony i nadal będzie wzrastać. To choroba, która wywraca życie do góry nogami, wymusza m.in. radykalną zmianę diety. Surowo zakazany cukier można jednak zastąpić zdrowymi zamiennikami. Podpowiadamy jakimi.
  • Słodzenie herbaty
    Szacuje się, że 1,9 miliarda ludzi na świecie ma nadwagę, z czego 600 milionów jest otyłych. Według ostatniego raportu FAO za 15 lat ludzie z nadwagą i otyłością mogą stanowić nawet jedną trzecią całej populacji. Zmiana nawyków żywieniowych to konieczność, tylko czy uchroni to ludzkość przed epidemią otyłości?
  • Bułeczki drożdżowe
    Drożdżówka może być smaczna i zdrowa. Dietetycy przekonują, że to tylko kwestia zamiany kilku składników.
  • Makaron z oliwą i bazylią
    Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania, Konrad Gaca – ekspert ds. leczenia otyłości oraz specjalista żywieniowy, wybrał i skomentował kilka z nich. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
  • Kobieta trzymająca kostki cukru
    Słodkie bywają dzieci, kotki, babeczki. To, co słodkie budzi w nas dobre emocje. Dlatego, choć cukier uzależnia i szkodzi niczym nikotyna, nie postrzegamy jego spożycia jako niebezpiecznego dla zdrowia.
  • Owoce
    Od września szkolne sklepiki zmienią się nie do poznania. Wszystko przez otyłość wśród uczniów – co piąte dziecko w Polsce w wieku szkolnym ma nadwagę. W ramach walki o zdrowie najmłodszych, Minister Zdrowia sporządził listę szczegółowych kryteriów, które musi spełniać żywność sprzedawana w szkołach. Jakie produkty znajdziemy na półkach?
  • Upał
    Gdy gorąca temperatura staje się nie do zniesienia i nawet powiew wiatraka nie daje ulgi, w sukurs przychodzi chińska medycyna naturalna i kulinarne nawyki mieszkańców ciepłych krajów. Zobacz, jak walczyć z upałami od wewnątrz.
  • Napój
    Ciepło, duszno, parno. Jak przetrwać taką pogodę? Spożywanie dużej ilości płynów to podstawa. Należy jednak pamiętać, że nie każdy napój pomoże nam przetrwać największe upały.
  • Co trzeba wiedzieć o cukrze?
    Dekstryna, maltoza, sacharyna i sukraloza – ta wyliczanka mało znanych nazw może trafiać każdego dnia na twój talerz. Zobacz, jakie błędy popełniasz w codziennym żywieniu, o jakich mogłaś nawet nigdy nie słyszeć!
  • Stewia - alternatywa dla cukru
    Lubisz łakocie i dbasz o linię? Można to z powodzeniem pogodzić. Oto naturalny substytut cukru, który do tego sprzyja zdrowiu.