• Wielkanoc
    Tradycyjna polska Wielkanoc oparta była na chrzanie, mocno solonych marynatach, kwaśnych smakach, wędzonkach, korzeniowych warzywach, bo to były produkty dostępne po zimie - mówi w rozmowie z dziennik.pl Sylwia Majcher, propagatorka idei zero waste, autorka książki "Gotuję, nie marnuję". Podpowiada, jak zrobić przedświąteczne zakupy i czego nie serwować na wielkanocnym stole.
  • Pisanki w wielkanocnym koszyczku - obecność obowiązkowa
    Przygotowywanie wielkanocnego koszyczka to w wielu domach rodzinne święto. Wszystkim święconka kojarzy się z kolorowymi jajkami. Ale przecież na pisankach się nie kończy... Oto krótki przewodnik po tym, co powinno się zaleźć w wielkanocnym koszyku - poza pisankami i barankiem - wraz z wyjaśnieniem symboliki każdego z pokarmów.
  • Wielkanoc
    Wielkanocy koszyk pełen kalorii. Uważajmy na to, co dziś zaniesiemy do święcenia. Niestety w koszyczku ze świątecznymi specjałami czyha prawdziwa "bomba kaloryczna".
  • Pisanki, święconki i koniec końców za sprawą Wielkanocy zostajesz z solidnym zapasem jaj. Jak je spożytkować w kuchni? Oto pomysł - przepisy na jajeczne sałatki. Proste w przygotowaniu i zdrowe, doskonale sprawdzą się w Wielkanoc i o każdej innej porze roku.
  • Koszyczek wielkanocny z właściwymi produktami
    Jajko z niespodzianką, czekoladowy zając, nalewka... - wielu z nas, jak przyznają księża, często ponosi fantazja, gdy chodzi o zawartość wielkanocnego koszyczka. Zdarza się przy tym, że brakuje w nim tych najważniejszych produktów, z których każdą ma swoją, ważną dla katolików symbolikę. Czym więc zapełnić koszyczek, gdy jutro pójdziemy ze święconką? Tłumaczymy!
  • Jaja na Wielkanoc
    Święconki, pisanki. Z majonezem, w ciastach, makaronach, deserach… Podczas Świąt Wielkanocnych spożywamy ogromne ilości jaj. Ostrożnie z jajami wielkanocnymi! To bomba kaloryczna i solidny ładunek cholesterolu…