tłuszcz Jajka i masło niewinne? Co tak naprawdę podwyższa cholesterol i jak nad tym zapanować? [ROZMOWA] Kiedy jest go za dużo, zaczyna być niebezpiecznie, bo pojawia się zagrożenie zawałem i udarem. Warto więc wiedzieć, co robić, by mieć jego prawidłowy poziom we krwi. O cholesterolu rozmawiamy z dietetyczką Agatą Ziemnicką-Łaską. Wymodeluj ciało własnym tłuszczem. Jak to działa? Wśród celebrytek zapanowała moda na modelowanie różnych części ciała przy pomocy własnego tłuszczu. W ten sposób można powiększyć piersi, talię, a nawet pośladki. Efekt jest zdecydowanie bardziej naturalny - przekonują lekarze. Co możemy w ten sposób zmienić w swoim ciele? Sekrety oleju kokosowego. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jaka jest różnica między nierafinowanym a rafinowanym olejem kokosowym? Jakie są jego zalety? Reklama Lecznicze działanie testosteronu. Czy jest to bezpieczna terapia? Kiedy testosteron może być zastosowany jako lek? Czy jest to bezpieczna terapia? Do czego może się przyczynić niski poziom testosteronu? Na czym smażyć? Liczy się dobry tłuszcz Zdrowa i zbilansowana dieta powinna nie tylko opierać się na wyborze odpowiednich produktów spożywczych, ale również na odpowiedniej obróbce termicznej potraw. Do najbardziej kontrowersyjnych należy smażenie, jednak niektórzy z nas nie wyobrażają sobie codziennego jadłospisu bez odpowiednio przyrządzonego kotleta. A czy zastanawialiście się kiedyś, na czym powinniśmy smażyć? Dlaczego niektóre tłuszcze świetnie się do tego nadają, zaś inne trochę mniej? Reklama Co włączyć do swojej diety po urazie? Niemal wszyscy wiemy, jak dużą rolę w sporcie, także tym amatorskim, odgrywa dieta. Co ciekawe jednak, w powszechnym przekonaniu umiejętny dobór produktów spożywczych wpływa jedynie na naszą formę podczas treningu. Jak się zaś okazuje, w praktyce odpowiedni jadłospis może także ułatwić powrót do zdrowia np. po kontuzji stawu. Brzuch, ramiona, uda – trudne rejony ciała, które możesz wyrzeźbić w gabinecie Klepsydra, trójkąt, prostokąt lub gruszka to typy sylwetek, którymi starasz się nazwać swoją budowę ciała? Według nich niektóre z nas mają problemy z szerokimi biodrami, inne z wystającą oponką, a jeszcze inne z masywnymi ramionami. Są też takie szczęściary, które cieszą się sylwetką Marylin Monroe. Każda z nas zna swoje atuty oraz miejsca, które wolałaby zakryć. Co jednak robić, kiedy natura obdarzyła nas zbyt bujnymi kształtami, skóra straciła dawną jędrność, a ćwiczenia lub dieta nie przynoszą określonego rezultatu? Zapytaliśmy o to lekarza medycyny estetycznej dr Ewę Rybicką. Najbardziej kaloryczne przekąski. Czego unikać, aby zachować zdrową sylwetkę? Będąc na diecie, często popełniamy małe grzeszki. Słabość do słonych oraz słodkich przekąsek może zniweczyć wiele tygodni starania się o wymarzoną sylwetkę. Oto najbardziej kaloryczne przekąski, których powinniśmy unikać. Nie musisz rezygnować ze smażonych potraw! Pamiętaj tylko o tych zasadach Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego. Co jeszcze warto wiedzieć zanim przystąpimy do smażenia? Odejmij sobie lat. Proste dietetyczne patenty W prosty sposób możesz sobie pomóc. Wystarczy, że będziesz używać takich składników jak: oliwa, pomidory, brokuły, czy tłuste ryby. Są to produkty, dzięki którym zachowasz młody wygląd skóry. Reklama 6 trików, które przydadzą się w kuchni każdej pani domu Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia, a jajko na twardo nie pękało podczas gotowania? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym wideo. Sprawdź triki kulinarne, które ułatwią życie w kuchni każdej pani domu! Tłuszcze w kuchni - czym smarować pieczywo? Masło czy margaryna - to najpopularniejsze pytanie, które pojawia się w sporze o to, czym smarować pieczywo. Dla kogo są przeznaczone te najczęściej używane produkty? Czym kierować się przy ich wyborze? I czy w ogóle jest się o co spierać? Odpowiadamy na te pytania wraz z ekspertami kampanii „Poznaj się na tłuszczach". "Olej rzepakowy to oliwa północy". Odżywcze wartości tłuszczów roślinnych Jakie tłuszcze roślinne powinniśmy wybierać? - Mamy w Polsce tłuszcz rośliny, o którym trzeba pamiętać. Olej rzepakowy jest oliwą północy - powiedział prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, kierownik Kliniki Kardiologii WUM. - Unikając tłuszczów zwierzęcych będziemy zdrowsi, ale tłuszcz jest człowiekowi potrzebny - dodał lekarz. Chcesz mieć piękne nogi? Pozbądź się tłuszczu i… wody Cellulit i obrzęki, to najczęstsze powody, dla których kobiety wiosną i latem zakrywają nogi. Co zrobić, żeby pozbyć się problemu i pochwalić się sexy nogami? Specjaliści mają na to prosty sposób. Chcesz mieć beach body, ale masz oporny tłuszcz? Jest na to sposób "Beach body", czyli idealnie wyrzeźbione ciało, będące efektem wielomiesięcznych treningów ma być najgorętszym hitem nadchodzącego lata. Niestety wiele kobiet może napotkać problemy w walce o sylwetkę. Przeszkodą może się okazać tzw. oporny tłuszcz. Co to takiego? Wszystko, co powinniście wiedzieć o oleju arganowym Olej arganowy jest obecnie jednym z najchętniej wybieranych produktów w kosmetyce. Nic w tym dziwnego, jego sekretne składniki doskonale działają na odżywienie skóry i jej nawilżenie. Jakie ma właściwości i jak działa nie tylko na skórę? Opowiadamy o jego 5-ciu najpopularniejszych zastosowaniach. Zbliża się tłusty czwartek - a może pączki w wersji light? Przed nami prawdziwy raj dla łasuchów – „tłusty czwartek” i „ostatki” - czyli słodkie podsumowanie karnawału. Nie można wyobrazić sobie tych wyjątkowych dni bez pączków, faworków czy róż karnawałowych. Otyłość - nieprzyjaciel płodności Statystyki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pokazują, że liczba osób z nadwagą i otyłością stale rośnie. Najwięcej jest ich w USA - około 60 proc. W Europie jest podobnie, w zależności od kraju problem dotyka od 30 proc. do 80 proc. populacji. Na otyłość cierpi też już co piąty Polak. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nadmiar kilogramów wpływa niekorzystnie również na płodność. Odchudzanie bez efektów? Sprawdź, jaki popełniasz błąd Podobno odchudzanie nie jest trudne, jeśli mamy dobrą strategię i się jej trzymamy. Strategia ta jednak musi być przemyślana i nie mogą wkraść się w nią żadne dietetyczne pułapki, kulinarne grzeszki i inne żywieniowe błędy. Masło czy margaryna - czy jest o co kruszyć kopie? Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. poprzednia następna Newsletter Drukuj Skopiuj link Zgłoś błąd na stronie Przejdź do strony głównej