tłuszcze Specjaliści alarmują: Należy zwracać uwagę na rodzaj tłuszczów w diecie Tłuszcze są równie ważne dla organizmu człowieka jak witaminy czy minerały. Dostarczają dużo energii, są niezbędne w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury ciała i są głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Według zasad zdrowego żywienia całkowity udział tłuszczu w diecie powinien stanowić od 25-30 proc. ogólnej liczby spożywanych kalorii. Omega-3? Omega-6? Tłuszczowy galimatias w głowach Polaków Badania pokazują, że Polacy mają prawdziwy mętlik w głowie, jeżeli chodzi o tłuszcze. Aż 35% polskich konsumentów nie wie, że tłuszcze omega-3 i omega-6 pozytywnie wpływają na zdrowie, a 32% błędnie określa produkty spożywcze zawierające te dobre tłuszcze. Politycy kontra producenci ws. jedzeniowej prohibicji w szkołach Producenci żywności sprzeciwiają się kampanii przeciw fast foodom i słodyczom. Proponują opracowanie zamkniętej listy produktów rekomendowanych, które będą dopuszczone do sprzedaży w sklepikach. Poselski projekt ustawy o bezpieczeństwie żywności – czyli przeciw śmieciowemu jedzeniu – został pozytywnie zaopiniowany przez rząd. Branża przedstawi swoją odpowiedź. Reklama Spóźniona edukacja nad koszykiem. Zobacz, jakich towarów unikać Chociaż dwie trzecie Polaków studiuje etykiety kupowanych produktów, robi to dość wybiórczo. Tylko jedna trzecia z nas zwraca uwagę na listę składników, a zaledwie co dwunasty konsument sprawdza ich kaloryczność. Tymczasem do jakości mięsa przywiązujemy dużą wagę – wynika z badania "Zwyczaje zakupowe Polaków" przeprowadzonego przez PBS dla DGP. Ryby pomagają w nauce czytania Mama zmuszała cię do picia tranu w dzieciństwie? To teraz jej za to podziękuj. Naukowcy twierdzą, że odkryli niezwykły dobroczynny wpływ rybiego tłuszczu na mózg. Reklama Numer 1 wśród diet redukcyjnych. Dieta low carb Lato w pełni, a twój brzuch rośnie i rośnie. Dieta? Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Którą wybrać? Co jeśli odbije się negatywnie na twoim zdrowiu? Do tego jeszcze miałbyś chodzić wiecznie głodny... Być może właściwą decyzją będzie przejście na dietę low carb. Pozwoli na skuteczną redukcję tłuszczu i jednoczesną budowę masy mięśniowej. Podejmujesz wyzwanie? Dieta przyszłej mamy: jak jeść dla dwojga a nie za dwoje? Ciąża to wyjątkowo ważny okres w życiu każdej kobiety. Zmienia się wówczas zarówno ciało przyszłej mamy, jak i jej samopoczucie. Kluczową rolę w czasie tych 9 miesięcy odgrywa dieta – posiłki i napoje spożywane w trakcie ciąży mają znaczący wpływ na rozwój dziecka. W jaki sposób ułożyć jadłospis, by jadła dla dwojga, nie za dwoje? By był on zdrowy zarówno dla kobiety spodziewającej się dziecka, jak i jej pociechy? Pigułka z oliwek. Cudowny lek? Zapomnijcie o silnych lekach, zapomnijcie o zabiegach chirurgicznych. Oto nowe lekarstwo na choroby serca. Pigułka z liści drzewa oliwkowego. Naukowcy zapowiadają rewolucję. poprzednia Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej