uczulać Jak rozpoznać alergie pokarmowe? Alergie pokarmowe są już na porządku dziennym. Jesteśmy coraz częściej uczuleni na mleko krowie, pszenicę, orzechy, cytrusy czy jajka. Szczególnie w Święta Bożego Narodzenia będziemy mieć częściej styczność z tymi produktami. Co powinniśmy jeść, a czego unikać? Wiosna to ciężki czas dla alergików. Co warto wiedzieć na temat uczuleń? Wiosna to pora roku niezbyt przyjazna alergikom. Wiele osób dopada katar, kichanie, łzawienie oczu, kaszel i zatkany nos - to reakcje na budzącą się do życia przyrodę i unoszące się w powietrzu pyłki roślin. Jako pierwsze pod koniec lutego zaczęły pylić leszczyny i olchy, w marcu dołączyły topole i wierzby. Pylenie różnych roślin potrwa do późnej jesieni. Czy jest jakiś sposób na wiosenną alergię? Co uczula najczęściej? O alergenach w kosmetykach [WIDEO] Alergia jest chorobą przewlekłą, co oznacza, że towarzyszy przez całe życie. Alergie powodują nie tylko pyłki i konkretne substancje zawarte w żywności, ale również kosmetyki. W takiej sytuacji jedyne, co może nam pomóc, to unikanie składników uczulających. Reklama Te lody kuszą kolorem i... wywołują alergię Smerfowe, pistacjowe, truskawkowe... takim lodom trudno się oprzeć. Kuszą przede wszystkim ciekawymi odcieniami, a potem "uzależniają" smakiem. Warto jednak wiedzieć, że kolorowe lody mogą uczulać. Dodawane do nich barwniki mogą bowiem wywoływać alergię. Zobacz. Co w kwietniu grozi alergikom? Nadejście wiosny cieszy wszystkich z wyjątkiem osób uczulonych na pyłki roślin. Gdy stężenie alergenów w powietrzu rośnie, alergicy doświadczają bowiem kataru siennego, łzawienia oraz innych symptomów wywołujących dyskomfort i spadek jakości życia. Reklama Te monety będą zmorą nie tylko dla argików Osoby uczulone na nikiel albo cierpiące na egzemę czeka trudna próba. Wielka Brytania wprowadza do obiegu monety, które mogą im silnie zaszkodzić. Zgłoś błąd na stronie Drukuj Newsletter Skopiuj link Przejdź do strony głównej