• Zdrowa żywność
    Jakie właściwości kryją w sobie czerwone, zielone, żółte i białe warzywa?
  • Wielkanoc
    Tradycyjna polska Wielkanoc oparta była na chrzanie, mocno solonych marynatach, kwaśnych smakach, wędzonkach, korzeniowych warzywach, bo to były produkty dostępne po zimie - mówi w rozmowie z dziennik.pl Sylwia Majcher, propagatorka idei zero waste, autorka książki "Gotuję, nie marnuję". Podpowiada, jak zrobić przedświąteczne zakupy i czego nie serwować na wielkanocnym stole.
  • Myślę, że ten rok będzie czasem pracy nad kulinarnym stanem umysłu zarówno na świecie, jak i w Polsce – mówi Tomasz Królikowski, kucharz. Z jednej strony będziemy chcieli zwiększyć kontrolę nad jakością tego co będziemy jeść, z drugiej bardziej zadbać o to aby tej żywności marnować jak najmniej. "Foodies" wciąż będą zamieszczać na Instagramie zdjęcia czarnych lodów i kolorowych bowle (jedzenia w miskach). A po jakie smaki i produkty będziemy chętnie sięgać w nadchodzącym 2019 roku?
  • zakupy handel jedzenie zywność
    Domowy barszcz nie ma sobie równych. Podobnie zupa grzybowa, bez której cześć Polaków nie wyobraża sobie Wigilii. W tej kwestii bym nie odpuszczała, bo obie zupy nie są wymagające i można je bez problemu przygotować. Buraki, jakie zostają po ugotowaniu barszczu są bonusem, który warto zmienić w sałatkę – mówi Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku", dziennikarka i trenerka kulinarna. Jak jeszcze według niej warto przygotować się do świąt, by nie stać się ofiarą bożonarodzeniowego szaleństwa, które skończy się w śmietniku.
  • Bea Johnson (fot. Instagram)
    Twierdzi, że roczną produkcję śmieci czteroosobowej rodziny udaje jej się zmieścić w półlitrowym słoiku. Chcąc "przechytrzyć system" oparty na konsumpcjonizmie, nie używa papierowych ręczników czy plastikowych siatek. Bea Johnson uważa, że dzięki metodzie zero waste zaoszczędziła prawie połowę dotychczas wydawanych pieniędzy.