• Polskie superfoods
    Superfoods to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. Super żywność naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
  • Jak dbać o zęby?
    Dieta dla zdrowych zębów to nie tylko „mniej cukru, więcej warzyw”. Okazuje się, że, aby mieć zdrowe zęby warto włączyć do niej dość niespodziewane składniki, np. probiotyki, żurawinę, a nawet… „witaminę młodości” stosowaną w walce ze zmarszczkami.
  • Tiramisu
    Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakami i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi. Oto przepis na żurawinowe małe co nieco, które można przygotować niezależnie od pory roku.
  • żurawina
    Można jeść suszone owoce lub pić syrop czy herbatkę. Żurawina ma wiele właściwości prozdrowotnych.
  • Suszona żurawina
    Jest jesień – okres powracających przeziębień, krótkich dni, mglistych poranków oraz mroźnych wieczorów. Szczególnie w tym czasie warto zadbać o swoją dietę, która powinna bazować na posiłkach bogatych w witaminy i minerały wzmacniające naszą odporność. Możemy pozwolić sobie także na bakaliowe frykasy poprawiające nastrój.
  • żurawina
    Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Słynie z korzystnego wpływu na układ moczowy. Według najnowszych doniesień naukowych może pomóc w leczeniu nowotworu jelita grubego.
  • Muffinki z żurawiną
    Przyszła jesień, a wraz z nią kończą się sezonowe warzywa i nasze ulubione owoce. Aby dostarczyć sobie i najmłodszym odpowiednią dawkę witamin, warto zadbać o pożywną i zdrową przekąskę. Bakalie to idealne rozwiązanie – są smaczne, a jednocześnie stanowią naturalne źródło składników odżywczych oraz cennych minerałów. To świetny pomysł na drugie śniadanie - wystarczy garść bakalii do szkoły każdego dnia! Z kolei wszyscy miłośnicy eksperymentowania w kuchni mogą przygotować żurawinowe muffinki.
  • Ciasteczka z żurawiną
    Słodka i delikatna biała czekolada oraz żurawina – sama myśl o połączeniu tych dwóch pysznych składników sprawia, że nabieramy ochoty na taki smakołyk.
  • Żurawinowe lody na patyku
    Dla wielbicieli deserów mamy propozycję, która doskonale sprawdzi się w upalny dzień. Do przygotowania tego przysmaku wykorzystuje się świeże owoce, które latem są najsmaczniejsze. Jest delikatnie kwaskowy i doskonale chłodzi w upalny dzień. Wielbiciele sorbetów z pewnością docenią jego lekkość i doskonale zbilansowany, owocowy smak. Ten deser gasi pragnienie, doskonale smakuje i po prostu rozpieszcza.
  • Roszponka z żurawinowym sosem winegret
    Lato to doskonały czas, aby zmienić nasze nawyki żywieniowe i odpocząć od ciężkich, tłustych dań. Lepiej zostawić je na chłodniejsze dni, a teraz kiedy natura rozpieszcza nas bogactwem warzyw i owoców, przygotować pyszne i lekkie menu. W ten sposób zadbamy o nasze zdrowie, poprawimy własne samopoczucie, jednocześnie ciesząc się smakami lata. Dużym plusem letnich dań jest niski stopień ich skomplikowania oraz krótki czas przygotowania. Dzięki temu mamy więcej czasu aby cieszyć się tą wyjątkową porą roku, jednocześnie korzystając ze wszystkich dobrodziejstw, które ze sobą niesie. Zaczynamy tygodniowy cykl prezentacji przepisów na pyszne i oryginalne dania z żurawiną!