• Owoce późnego lata
    Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.
  • E dodatki do żywności
    Litera "E" na etykiecie produktu spożywczego i towarzyszący jej numer kojarzą się głównie z niezdrowymi konserwantami. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze.
  • Zakupy w sklepie spożywczym
    Litera "E" na etykiecie produktu spożywczego i towarzyszący jej numer kojarzą się głównie z niezdrowymi konserwantami. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze.
  • Lody
    Uwielbiają je prawie wszyscy, jednak narosło wokół nich sporo mitów. Czy przez to, że są zimne, naprawdę odchudzają i możemy jeść je bez ograniczeń? Czy warto przygotowywać je samemu, czy może pokusić się o zakup w sklepie? Obalamy mity dotyczące lodów, ale też zachęcamy do ich jedzenia. Pamiętajmy, że najzdrowsze ze wszystkich są sorbety, zrobione głównie z wody i owoców Smacznego!
  • Krem
    Wywołują alergię, podrażnienia, niekiedy bywają bardzo szkodliwe – E dodatki występują nie tylko w żywności, ale także w kosmetykach. Niestety to, że produkt należy do reklamowanej marki lub jest bardzo drogi, nie oznacza, że jest bezpieczny, ponieważ także te produkty zawierają szkodliwe dodatki i konserwanty. Jeśli nie chcesz przepłacać i jednocześnie zależy Ci na właściwej pielęgnacji ciała, sprawdź co kryje się pod zawiłymi nazwami składników na etykietach produktów kosmetycznych.
  • Kolorowe lody mogą uczulać
    Smerfowe, pistacjowe, truskawkowe... takim lodom trudno się oprzeć. Kuszą przede wszystkim ciekawymi odcieniami, a potem "uzależniają" smakiem. Warto jednak wiedzieć, że kolorowe lody mogą uczulać. Dodawane do nich barwniki mogą bowiem wywoływać alergię. Zobacz.
  • Kolor warzyw może być zasługą sztucznych barwników
    Warto dokładnie studiować skład produktów, zanim je kupimy i zjemy. Na etykietach często znajdujemy literę "E" z różnymi cyframi. Co może oznaczać?
  • szne wypieki? Lepiej zrobić je samemu!
    Z braku czasu zdarza nam się kupować gotowe wypieki lub korzystać z półproduktów. Uwaga! Posypki, masy i polewy mogą zawierać w sobie bardzo szkodliwe substancje, których spożycie owocuje całym szeregiem dolegliwości a nawet – śmiertelną chorobą. Sprawdź, jaką tablicę Mendelejewa znajdziesz w dodatkach do ciast i czego najbardziej się wystrzegać!
  • Sanepid wycofał z obrotu słodycze niewłaściwie oznakowane
    Wyniki badań słodyczy, przeprowadzonych po kontrolach w sklepikach szkolnych, nie wykazały przekroczeń limitów barwników - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.
  • Oto świństwa obecne w żywności. Sprawdź, czym się zatruwasz!
    Cyklaminian sodu czy suszone mszyce. Producenci dodają do żywności około 13 tysięcy składników, które mają ją konserwować, nadawać jej odpowiedni smak i kolor. Są one dopuszczone do użycia na terenie UE. Ale czy są zdrowe?