• Dziewczynka pije sok
    Prawidłowo pracujący układ odpornościowy jest dla bakterii i wirusów naturalną barierą chroniącą przed chorobami. Dzieci, których cały organizm, w tym układ immunologiczny dopiero się rozwija, są bardziej narażone na infekcje. Dlatego należy wspomagać jego pracę i prawidłowy rozwój. Najlepszym sposobem są – według eksperta – prawidłowa dieta – bogata w witaminy A, C i E oraz ruch na świeżym powietrzu. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko infekcji teraz – w okresie jesienno-zimowym, ale także zbudujemy podstawy zdrowia naszego malucha na przyszłość.
  • Dieta na zdrowie - co jeść w czasie grypy?
    Grypę leczy się jedynie objawowo, łagodząc dolegliwości. Do tego dochodzi odpoczynek i odpowiednia dieta. Warto zadbać, by podczas choroby codzienne menu obfitowało w pożywne posiłki, dzięki którym szybciej wrócisz do zdrowia. Oto, czego nie powinno w nich zabraknąć.
  • Żeby się przed infekcją uchronić, trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczów. Jeśli o to zadbamy, ryzyko zachorowania na grypę można obniżyć.
  • Czego nie przechowywać w lodówce
    Odruchowo wszystko pakujesz do lodówki? Niepotrzebnie. Niektóre produkty pod wpływem zimna tracą smak i właściwości odżywcze. Inne zaś mogą się nawet zepsuć. Zobacz, czy nie popełniasz błędów.
  • Kobieta je jogurt
    Wiele osób, chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, eliminuje z diety tłuszcze. - Zdrowa dieta polega na tym, żeby w rozsądny, zrównoważony sposób jeść różne grupy tłuszczowe - zaznaczyła w "Dzień Dobry TVN" Marta Mieloszyk-Pawelec, ekspertka mikroodżywiania. Jakie tłuszcze dobrze wpływają na włosy i paznokcie?
  • Ciecierzyca i pomidory
    Ciecierzyca to inaczej cieciorka lub groch włoski. Należy do grupy roślin strączkowych i ma liczne właściwości zdrowotne. Jest doskonałym źródłem białka i posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego może zastępować mięso.
  • Kurkuma
    Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina.
  • Suszone morele
    Wapń jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim budulec zębów i elementów układu kostnego, ale spełnia też w naszym organizmie wiele innych ważnych funkcji.
  • Tofu
    Dobrym dietetycznym zamiennikiem są także rośliny strączkowe. Ważne by stek czy schabowy jak najrzadziej pojawiał się na twoim talerzu. A jak jest z drobiem?
  • Muesli
    Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.