• Orzechy
    Jeszcze nikt nie wymyślił eliksiru młodości, ale są produkty, które spowalniają procesy starzenia się. Co powinniśmy jeść, jeżeli chcemy pozostać młodzi i piękni?
  • Otyły mężczyzna
    Polacy od dzieciństwa nieprawidłowo się odżywiają i za mało ruszają. Między innymi dlatego żyją znacznie krócej, niż na przykład Szwedzi – mówili podczas wspólnej konferencji specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Kardiologii.
  • Kobieta ściska brzuch
    Otyłość jest już klasyfikowana jako epidemia XXI wieku. Jakie są przyczyny leżące u podstaw tycia? Głównych powodów otyłości nie należy szukać tylko w kaloriach, a w braku równowagi hormonalnej. Co należy robić, skoro to nie tylko kalorie decydują o tyciu, a ich liczenie nie ma większego sensu?
  • Dlaczego warto jeść szparagi?
    Świetnie smakują szparagi zapiekane z szynką parmeńską, serwowane z jajkiem sadzonym lub jako główny składnik zupy-kremu. Zajadaj się nimi na zdrowie!
  • Kobieta gryzie jabłko
    Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u dentysty, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania. Tak jak skóra i włosy są odzwierciedleniem stanu naszego organizmu, tak samo zęby pokazują kondycję organizmu. Dbanie o zęby powinniśmy rozpocząć od zawartości lodówki.
  • Bałwan
    Podczas silnych mrozów należy jeść ciepłe, pożywne śniadania, zakładać kilka warstw odzieży oraz czapkę i zabezpieczać skórę tłustym kremem - przypominają lekarze zrzeszeni w PPOZ. Stanowczo odradzają spożywanie alkoholu przed wyjściem na mróz.
  • Shake mleczny
    Zimą wystawiamy na próbę nie tylko naszą motywację, ale również nawyki żywieniowe. To pora roku, podczas której powinniśmy położyć nacisk na wzmacnianie odporności i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
  • Dieta seniora wpływa na długość życia
    Starzenie tylko w 25 proc. zależy od genów, w 75 proc. od stylu życia. Modyfikując dietę i styl życia, polscy seniorzy mogą nie tylko żyć dłużej, ale i „dodać życia do lat” – mówili specjaliści podczas III Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.
  • Sałatka rybno-warzywno-owocowa
    Czas infekcji, przeziębień i chorób układu oddechowego trwa w najlepsze. Wciąż niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że właściwie zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na odporność ludzkiego organizmu, a połączona z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością wypoczynku daje doskonałe efekty w walce z wirusami.
  • Żeby się przed infekcją uchronić, trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczów. Jeśli o to zadbamy, ryzyko zachorowania na grypę można obniżyć.