• Cukinia czy kabaczek
    Można jeść ją na surowo, grillowaną, uduszoną, podsmażoną czy ugotowaną - w każdej postaci dostarcza cennych witamin i minerałów. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni trafia w gusta kulinarne także dzieci.
  • Leczo z cukinią
    Lekka, nietucząca, o smaku tak delikatnym, że umożliwia różnorodne zestawienia kulinarne. Cukinia jest warzywem doskonałym do letnich potraw. Jak ją przyrządzać?
  • Cukinia faszerowana
    Cukinia ma szereg zalet - zdrowa, lekka, gotowa na przyjęcie wzbogacających ją smaków. Lepszej pory na przygotowanie tego pysznego dania nie będzie - do dzieła!
  • Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej
    Wykwintne pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej to bukiet smaków w jednym daniu. Zobaczcie przepis.
  • Cukinia faszerowana kiełbasą
    Cukinia oznacza po włosku małą dynię, jest więc doskonałym preludium do dyniowego sezonu. Można ją jeść na wiele sposobów. Oto przepis na jej oryginalne podanie.
  • Bakłażan
    Cukinia, fasolka, bakłażan, pomidory – te i wiele innych warzyw możemy spożywać pod różną postacią przez cały rok, ale doskonale zdajmy sobie sprawę z tego, że najlepiej smakują w sezonie, czyli latem. Czy wiemy jednak, jak spożywać je, by zachowały pełnię składników odżywczych? Które z nich są najzdrowsze?
  • Faszerowana cukinia
    Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Jesień to idealna pora, aby skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić właśnie taki smakowity obiad, kolację lub przekąskę. O tej porze roku bogactwo warzyw daje nam duże pole do kulinarnego popisu. Do faszerowania doskonale nadają się kolorowe papryki, soczyste bakłażany i cukinie, jędrne pomidory, złociste i czerwone cebule oraz wiele innych. Można do woli eksperymentować i nadziewać warzywa rozmaitymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy, ryżu czy kuskusu. Wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Zjedzone na gorąco, posypane startym serem żółtym, smakują wybornie. Dziś przedstawiamy pierwszy z trzech przepisów.
  • Cukinia - nie tylko smaczna, ale i zdrowa
    Jest łatwo dostępna, niedroga i smaczna. A przy tym bardzo zdrowa! Poznaj wartości odżywcze cukinii oraz jej specyficzne właściwości prozdrowotne.
  • Tarta serowa z cukinią
    Świeże warzywa, zebrane w odpowiednim momencie, czyli w sezonie, zawierają o wiele więcej składników odżywczych niż wyhodowane poza nim. Tak też jest z cukinią. To smaczne warzywo posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni – doskonale smakuje np. w tarcie serowej. Ten pyszny placek to potrawa idealna na każdą okazję. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
  • Cukinia
    Można ją przyrządzać na milion sposobów. Ale tego być może jeszcze nie znasz…