• Zakupy w supermarkecie
    Coraz więcej produktów spożywczych podszywa się pod znane marki, ma składniki inne niż na etykiecie albo jest produkowanych w nielegalnych fabrykach.
  • Zakupy w dziale spożywczym
    Czytanie etykiet na produktach spożywczych nie jest powszechnym nawykiem, tymczasem ich porównywanie i wybieranie żywności z mniejszą ilością cukru, soli czy tłuszczu przekłada się na nasze zdrowie – przypomina Instytut Żywności i Żywienia i zachęca do zmiany zachowań.
  • Zakupy
    Etykiety środowiskowe na żywności, podobne do tych istniejących już na lodówkach – takie rozwiązanie proponuje Komisja Europejska. Właśnie kończy prace nad ujednoliceniem metody, na podstawie której będzie określany wpływ produktu na środowisko.
  • Mięso na półkach w sklepie
    Od jutra zmieniają się oznakowania produktów żywnościowych. Jest to związane z wejściem w życie unijnego rozporządzenia w sprawie przekazywania informacji na temat żywności.  Chodzi o ułatwienie robienia zakupów przeciętnemu konsumentowi - wyjaśnia Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.