• Wszystko o grypie
    Czy chorzy na grypę powinni łykać witaminę C, a może nie ma potrzeby przyjmowania żadnych leków? Jak zarażamy się grypą i jak długo chorzy są źródłem zakażenia? Na te i inne pytania odpowiada ekspert - prof. dr hab. Lidia Brydak z Zakładu Badania Wirusów Grypy, Krajowego Ośrodka ds. Grypy, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH.
  • Spacer jesienią
    Choć zdajemy sobie sprawę z przemijalności pór roku, to trudno w pełni przygotować się na moment, gdy warunki pogodowe diametralnie się zmienią. Lato mija w mgnieniu oka, by ustąpić miejsca jesieni i jej następstwom, także tym nie do końca przyjaznym naszemu zdrowiu. Grypa czy zapalenie płuc to tylko niektóre z dolegliwości, z którymi boryka się wielu z nas. Są jednak sposoby, by w porę zapobiec chorobom i wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym.
  • Rezonans magnetyczny mózgu
    Co roku ponad milion 200 tysięcy ludzi na świecie choruje na zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Mimo szybkiej diagnostyki i leczenia, 1 na 10 pacjentów umiera, a co piąty ma różne powikłania lub jest niepełnosprawny w wyniku przebytej choroby - zwracają uwagę eksperci Światowym Dniu Zapalenia Opon Mózgowo-Rdzeniowych.
  • Wirus grypy co roku mutuje, więc co sezon opracowywane są nowe szczepionki przeciwko grypie
    Ta choroba rozprzestrzenia się szybko, bo podczas kichnięcia pędzi z prędkością nawet do 170 kilometrów na godzinę. Chodzi o grypę.
  • Polacy nie chcą szczepić się przeciwko grypie
    Lekarze apelują, ale z mizernym skutkiem. Wciąż nie chcemy szczepić się przeciwko grypie. W poprzednim sezonie zaszczepiło się 3,8 procent Polaków, dwa lata temu 4,5 procent. Jesteśmy pod tym względem na ostatnim miejscu w Europie.
  • Odpowiednia dieta uchroni cię przed grypą
    Sezon grypowy w pełni. Co robisz, aby ustrzec się przed zachorowaniem? Częściej niż zwykle myjesz ręce? Świetnie. Unikasz spotkań z zakatarzonymi i kaszlącymi? Bardzo dobrze. Zaszczepiłeś się? Rewelacyjnie. Zmieniłeś dietę? Nie? Oj, niedobrze!
  • W Polsce najpopularniejszym sposobem zapobiegania przeziębieniom jest jedzenie dużej ilości owoców i warzyw
    Jak Polacy przygotowują się na sezon grypowy? Większość nie przygotowuje się wcale. Pozostali na przykład jedzą owoce i warzywa, faszerują się witaminami oraz gimnastykują. O szczepieniach myślą nieliczni.