• E dodatki do żywności
    Litera "E" na etykiecie produktu spożywczego i towarzyszący jej numer kojarzą się głównie z niezdrowymi konserwantami. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze.
  • Zakupy w dziale spożywczym
    Czytanie etykiet na produktach spożywczych nie jest powszechnym nawykiem, tymczasem ich porównywanie i wybieranie żywności z mniejszą ilością cukru, soli czy tłuszczu przekłada się na nasze zdrowie – przypomina Instytut Żywności i Żywienia i zachęca do zmiany zachowań.
  • Czekolada
    - Składnik, którego jest najwięcej powinien się znajdować na początku listy - zaznaczyła w "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". Jak wybierać czekoladę dla dzieci?
  • Jogurty owocowe
    Często z powodu komfortu i chęci spożycia czegoś „na szybko” lub „w miarę zdrowej przekąski” sięgamy po smakowe produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, maślanki, serki homogenizowane i mleka smakowe. Producenci wychodzą naprzeciw naszym zachciankom, a półki sklepowe wypełnione są po brzegi kolorowymi kubeczkami, butelkami i opakowaniami z kuszącą truskawką czy nieskazitelną brzoskwinią. Czy faktycznie, włączając je do diety, wybieramy tzw. „mniejsze zło”? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu tego typu produktów?
  • Nie daj się zwieść pozorom
    Nie daj się zmylić nazwom, a lepiej uważnie studiuj skład produktów spożywczych. Dzięki temu dowiesz się, co naprawdę jesz. Przygotuj się na rewelacje w stylu paluszki krabowe bez ani grama krabów czy lody truskawkowe z dodatkiem mszyc. Zobacz.