• Białe szparagi
    Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Warto więc podczas najbliższych zakupów sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić.
  • Tartaletki ze szparagami
    Najlepsze świeże szparagi, które w ostatnich latach stały się nieodłącznym elementem wiosennego menu modnych restauracji i coraz częściej przyrządzamy je sami w domu, dostępne są tylko przez dwa miesiące – od maja do końca czerwca. Warto więc, by przez ten czas systematycznie gościły w naszej kuchni.
  • Sałatka ze szparagami
    Jesteś miłośnikiem szparagów? Działaj szybko – sezon na te zielone warzywa nie trwa długo. Już dziś przygotuj na przykład sałatkę, w której skomponujesz je z chrupiącymi orzechami.
  • Dlaczego warto jeść szparagi?
    Świetnie smakują szparagi zapiekane z szynką parmeńską, serwowane z jajkiem sadzonym lub jako główny składnik zupy-kremu. Zajadaj się nimi na zdrowie!
  • Szparagi w kremie ziemniaczanym
    Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni. Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.
  • Bób z pomidorami, boczkiem
    Wiosna i lato to pory roku, kiedy możemy w pełni cieszyć się z dobrodziejstw natury. To właśnie w tym czasie na naszych stołach goszczą uwielbiane przez wszystkich warzywa: bób, szparagi czy młode ziemniaczki. Ale to nie wszystko! Zobaczcie co jeszcze może znaleźć się w waszym jadłospisie w te ciepłe miesiące i postawcie na odżywianie sezonowe!
  • Pizza ze szparagami
    Oryginalna wersja dobrze znanego dania, której warto spróbować.
  • Gofry ze szparagami
    Apetyczne rozpoczęcie wiosny, oprócz tradycyjnych nowalijek, zagwarantują świeże szparagi. Sezon na nie właśnie trwa. To bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy warzywo idealnie nadaje się nie tylko jako dodatek do dań głównych – królować może także na talerzu śniadaniowym, np. w ciekawej formie wytrawnych gofrów z jajkiem w koszulce.
  • Szparagi
    Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów.
  • Szparagi
    Sezon na szparagi nie trwa długo, więc czym prędzej warto się nimi zajadać.