• Jak wreszcie się odchudzić?
    Męczysz się i dręczysz, a waga ani drgnie? Może warto wprowadzić do diety kilka produktów, które pomogą ci w zmaganiach z nadliczbowymi kilogramami?
  • Czego nie jeść razem?
    Nawet zdrowe, pełnowartościowe produkty przestają być pożywne, jeśli nieodpowiednio je łączymy. Może być tak, że jeden produkt zaburza wchłanianie cennych składników drugiego. Poznaj źle dobrane pary.
  • Burger z buraka
    Mistrzowie kuchni zachęcają aby nie bać się eksperymentów z burgerowi wersją wege.
  • Dziewczynka pije sok
    Prawidłowo pracujący układ odpornościowy jest dla bakterii i wirusów naturalną barierą chroniącą przed chorobami. Dzieci, których cały organizm, w tym układ immunologiczny dopiero się rozwija, są bardziej narażone na infekcje. Dlatego należy wspomagać jego pracę i prawidłowy rozwój. Najlepszym sposobem są – według eksperta – prawidłowa dieta – bogata w witaminy A, C i E oraz ruch na świeżym powietrzu. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko infekcji teraz – w okresie jesienno-zimowym, ale także zbudujemy podstawy zdrowia naszego malucha na przyszłość.
  • Pomidory
    Jak przechowywać owoce, warzywa i zioła, by zachowały świeżość na dłużej. Które z nich lubią chłód, a których absolutnie nie należy wkładać do lodówki? Czy da się "reanimować" przyschniętą włoszczyznę i inne warzywa korzenne?
  • Muesli
    Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
  • Witaminy
    Nie musimy niczego suplementować, wystarczy odpowiednia dieta i zdrowa żywność, dlatego tzw. suplementy diety nie są potrzebne, jeśli nie zleci ich lekarz – przekonuje sekretarz stanu w KPRM Jarosław Pinkas.
  • Ananas
    Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek. Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Do produktów o największej zawartości wody należą oczywiście świeże owoce i warzywa. Jakie?
  • Owoce późnego lata
    Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.
  • Cukinia czy kabaczek
    Można jeść ją na surowo, grillowaną, uduszoną, podsmażoną czy ugotowaną - w każdej postaci dostarcza cennych witamin i minerałów. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni trafia w gusta kulinarne także dzieci.