• Naukowcy stworzyli czekoladę, która ma dwa razy mniej tłuszczu
    Dobra wiadomość dla łakomczuchów. Brytyjscy naukowcy stworzyli czekoladę, która ma dwa razy mniej tłuszczu niż ta, która obecnie dostępna jest na rynku. Dużą ilość masła kakaowego i mleka, zastępują bowiem małymi kroplami soku owocowego.
  • Dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko rozwoju choroby alzheimera
    Statystyczny Kowalski lubi chleb z boczkiem i ziemniaki z kotletem mielonym. Może jednak jego kulinarne upodobania się zmienią, gdy dowie się, że taka dieta zwiększa ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera. Oto najnowsze ustalenia naukowców.
  • Wysokotłuszczowa dieta uszkadza mózg
    Nie mamy dobrych wieści dla otyłych amatorów fast foodów. Nawet jeśli zrzucą nadliczbowe kilogramy, to trudno będzie im utrzymać prawidłową wagę. Wszystko przez zmiany w mózgu będące wynikiem tłustej diety - donoszą naukowcy.
  • Naukowcy udowodnili, że niskotłuszczowa dieta jest równie groźna jak wysokotłuszczowa
    To nie żart, a wynik badań prowadzonych przez poważnych naukowców. Brytyjscy uczeni mają dowody na to, że niskotłuszczowa dieta jest równie groźna jak wysokotłuszczowa. Stosowanie obu może skończyć się poważnymi problemami z sercem.