• Podkarpacki Żur Wielkanocny z Proziakami
    Wielkanocą nie może zabraknąć pysznego żuru. Przedstawiamy przepis na podkarpacką wersję tej zupy, przygotowany przez szefa kuchni, a zainspirowany dokonaniami kulinarnymi jego mamy… Smacznego!
  • Domowy żur, specjalna odmiana ziemniaka oraz suszone grzyby - gąski, to tajemnica smaku radomszczańskiej zalewajki. W niedzielę odbędzie się wielkie gotowanie tej zupy na II Ogólnopolskim Festiwalu Zalewajki w Radomsku (Łódzkie).
  • To  swięto dla amatorów zup
    Wyśmienitej "zalewajki" - najpopularniejszej w regionie świętokrzyskim zupy - można będzie spróbować w niedzielę w Średniowiecznej Osadzie w Hucie Szklanej. Konkurs na najlepszy sposób przyrządzenia tego specjału organizuje Centrum Tradycji i Turystyki Gór Świętokrzyskich.