• Kobieta drapie skórę
    Alergie pokarmowe są już na porządku dziennym. Jesteśmy coraz częściej uczuleni na mleko krowie, pszenicę, orzechy, cytrusy czy jajka. Szczególnie w Święta Bożego Narodzenia będziemy mieć częściej styczność z tymi produktami. Co powinniśmy jeść, a czego unikać?
  • Pszczoła
    W skrajnych przypadkach użądlenia mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego – ostrzega Główny Inspektor Sanitarny (GIS). Nieleczony wstrząs grozi śmiercią.
  • Kobieta drapie skórę
    Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie są rodzaje alergii, od czego zależą, jak łagodzić ich objawy i czy liczba alergików w ostatnich latach wzrosła - wyjaśniają specjaliści z Centrum Medycznego Sublimed w Krakowie.
  • Kobieta kicha
    Czy alergia może być dziedziczna? Jakie są jej objawy? Jak leczy się alergię?
  • Mężczyzna kicha
    Jesteś uczulony na pyłki? Uważaj co jesz i nie ustalaj diety tylko na podstawie testów. Może to doprowadzić do stanów zagrożenia życia, między innym do wstrząsu anafilaktycznego – ostrzega profesor Ewa Czarnobilska, kierownik Centrum Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
  • Kobieta w deszczu
    Kiedy rozpocząć proces odczulania? Czy deszcz może okazać się pomocny w przypadku zwiększonej obecności pyłków w powietrzu?
  • Testy alergiczne
    Co wywołuje alergie? Jak się przed nimi bronić?
  • Alergia pokarmowa
    Im mniejszą wiedzę posiadamy na temat danej choroby, tym więcej mitów narasta wokół jej objawów, diagnozowania oraz samego leczenia. Problem ten dotyczy alergii, bo choć schorzenie to jest bardzo popularne, to wciąż wiele osób ma wątpliwości co do objawów, terapii czy samego dziedziczenia choroby. Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa Ona” – prof. dr hab. n. med. Bolesławem Samolińskim oraz lek. med. Magdaleną Piórkowską postaramy się uściślić co jest prawdą, a co mitem dotyczącym alergii.
  • Przygotowanie kanapki
    Kiedyś jak ognia unikaliśmy tłuszczów i cukrów, teraz równie ochoczo ze swoich jadłospisów wykreślamy produkty zawierające gluten czy laktozę. W rozmowach o dietach dyskusje o liczbie kalorii czy zgubnym wpływie węglowodanów na figurę coraz częściej zastępują różnego rodzaju nietolerancje i alergie pokarmowe. Czym te dolegliwości się różnią? Ilu z nas rzeczywiście na nie cierpi i jak to sprawdzić?
  • Mężczyzna zakrapla oczy
    Zwykle zaczyna się z pozoru niegroźnie: oczy pieką i swędzą, prowokując nas do ich pocierania. Później dochodzi do tego opuchlizna błony śluzowej gałki ocznej, zaczerwienienie i podrażnienie oczu, stopniowe narastanie świądu i wreszcie światłowstręt. Tak zwykle wygląda przebieg alergicznego zapalenia spojówek. Jak się przed nim bronić?