• Mężczyzna kicha
    Jesteś uczulony na pyłki? Uważaj co jesz i nie ustalaj diety tylko na podstawie testów. Może to doprowadzić do stanów zagrożenia życia, między innym do wstrząsu anafilaktycznego – ostrzega profesor Ewa Czarnobilska, kierownik Centrum Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
  • Produkty, które mogą wywołać alergię
    Lista substancji, które mogą być potencjalnymi alergenami pokarmowymi, jest bardzo długa. Najczęściej jednak uczulają konkretne produkty: mleko, jajka, ryby, produkty zbożowe zawierające gluten, soja, orzechy, owoce cytrusowe, truskawki. Ale nie tylko. Jak upewnić się, czy nie spożywamy czegoś, na co jesteśmy uczuleni?
  • Dziecko bawi się farbami
    Co uczula twoje dziecko? Nawet nie wiesz, jak długa jest ta lista! Zastanów się, nim przekłujesz dziecku uszy Lub pójdziesz do ortodonty, dokładnie sprawdź, jaki kupujesz dziecku kosmetyk, ubranie, zabawkę, a nawet – jakiego używasz odświeżacza powietrza. Uczulające substancje mogą być wszędzie! Oto lista!