• Papryka konserwowa
    Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać określonej partii konserwowej papryki, której producentem jest firma ze Śląska – ostrzega  Główny Inspektorat Sanitarny.
  • Lekarz ogląda uczulenie
    Obiecujące wyniki przyniosły pierwsze testy kliniczne nowego leku na atopowe zapalenie skóry (AZS). W publikacji w "Science Translational Medicine" wyjaśniono mechanizmy działania tego leku.
  • Herbatniki
    Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać określonej partii produktu "Ekstra chrupiące Bonitki z dodatkiem czekolady. Herbatniki maślano-kakaowe z dodatkiem czekolady" – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
  • Odczulanie
    Choć wydaje się, że dla alergików wiosna i lato to najbardziej uciążliwy czas w całym roku, to jednak i jesienią alergie dają o sobie znać. Co pyli latem, a co jesienią? Na czym polega odczulanie, czyli immunoterapia alergenowa?
  • Atopowe zapalenie skóry
    Atopowe zapalenie skóry u osób dorosłych jest najtrudniejsze w leczeniu. Co więcej, z powodu zmian skórnych i świądu pacjenci często są wykluczeni społecznie, tracą pracę, mają trudności w relacjach intymnych – mówili eksperci we wtorek na spotkaniu prasowym w Warszawie.
  • Rosół z królika
    Alergia to niewątpliwie choroba cywilizacyjna. Szacuje się, że cierpi na nią nawet 40 proc. Polaków i liczba chorych wzrasta z roku na rok. Wielu z nich ma uczulenie na produkty spożywcze i musi odpowiednio komponować swoje codzienne menu.
  • Kobieta szykuje sok z owoców
    W ciągu ostatnich 12 miesięcy 76 proc. Polaków nie stosowało żadnych diet eliminacyjnych, 8 proc. deklaruje, że stosowało takie diety, ale zaprzestało, a 16 proc., że stosowało i nadal się tego trzyma - wynika z opublikowanych rezultatów sondażu CBOS.
  • Atopowe zapalenie skóry
    Atopowe zapalenie skóry to choroba przewlekła o podłożu genetycznym, która powoduje powstawanie stanu zapalnego na skórze. Schorzenie dotyka znaczną część społeczeństwa, zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Pacjenci mówią, że początkowo choroba przypomina uczulenie. Skóra piecze, szczypie i sprawia ból.
  • Shake mleczny
    Alergia na białko mleka krowiego nie jest zwykłą dolegliwością, to poważna choroba. Nieleczona odpowiednio wcześnie i właściwie, może utorować drogę innym poważnym schorzeniom – przekonywali eksperci podczas debaty, która odbyła się w Warszawie.
  • Alergia pokarmowa
    Alergia, czyli nadmierna, nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na występujące w środowisku substancje, określane jako alergeny, które w normalnych warunkach nasz organizm powinien tolerować, może rozwinąć się w zasadzie w każdym wieku. Chociaż mamy do dyspozycji różne możliwości leczenia, to nigdy nie ma gwarancji, że ją wyleczymy.